Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Mi a véleményetek arról hogy...

Mi a véleményetek arról hogy leszoktatják gyermekkorban a gyerekeket a tájszólásról?

Figyelt kérdés
Szerintem ha tud tanulni szépen és jól akkor szerintem megkéne hagyni hogy legalább a szünetekbe hagy gyakorolja a kultúráját. Hagy lenne egyéniség nem csak úgy mint a mai birka gyerekek akik tényleg nulla egyéniséggel rendelkeznek. Szerintem az lenne a szép ha mindenki gyakorolhatná a saját kultúráját. Pl székelyek. (tehát nem kell a kisebbségre gondolni nem róluk beszélek az engem is zavar)

2020. jún. 7. 15:22
 1/9 anonim ***** válasza:
21%
csúnya a tájszólás
2020. jún. 7. 15:30
 2/9 anonim ***** válasza:
78%
csúnya a fejed
2020. jún. 7. 15:36
 3/9 anonim ***** válasza:
94%
Általában nem leszoktatják, hanem rá se szoktatják. Ennek sok oka van. Azért vannak ma is, akik ismerik és értik a tájszólást akkor is, ha nem használják. Maga a jelenség egyébként hasonló a mai anglomániához. Elég hétköznapi magyarázata van, és nem mindenki rabja.
2020. jún. 7. 15:41
 4/9 anonim ***** válasza:
24%

Szép is lenne, ha a személyiség a tájszóláson múlna...

Egyébként meg az igekötős igék össze-vissza rosszul írásáról nem akarják ugyanígy leszoktatni már végre az embereket!?

Mert NINCS olyan tájszólás, ami szerint a "megkéne hagyni" helyes lenne.

Nem is beszélve az egyéb hibáidról.

És az ilyen osztja az észt az egyéniségről...

Az azért szintén nem semmi, hogy a kisebbség beszéde ZAVAR, de a tájszólást szerinted hagyni kellene. Nem vagy semmi, hallod.

2020. jún. 7. 16:12
 5/9 anonim ***** válasza:
89%

"Mert NINCS olyan tájszólás, ami szerint a "megkéne hagyni" helyes lenne."

Ez kizárólag egy helyesírási megegyezés, és nem tájszólás. A nyelvjárásoknak nem része a helyesírás, márpedig ez az egybeírás nem jelenik meg a kiejtésben. Pontosabban a legtöbben ezt a szókapcsolatot egy szóban (egy hangsúllyal) ejtik.

2020. jún. 7. 20:11
 6/9 anonim ***** válasza:
0%
Utolsó: az elég baj. Nehogy mentegess már valamit, amit szégyellni kell.
2020. jún. 7. 20:13
 7/9 anonim ***** válasza:
92%
Nem értek vele egyet, így egy kultúra szűnhet meg.
2020. jún. 7. 22:13
 8/9 anonim ***** válasza:
84%
Szerintem az a helyes, ha a gyereket megtanítják az "irodalmi nyelvre", mert azért ha pl. városi iskolába jár, akkor lehet, hogy csófolnák miatta, vagy esetleg kinéznék (a gyerekek nagyon kegyetlenek tudnak lenni...), de nem szoktatnám le teljesen. Otthon nyugodtan beszélhetne tájszólással. Aki azt hiszik, hogy ez lehetetlen, az téved. Németországban is ez van. Millió tájszólás van, de a "Hoch Deutsch"-ot mindenki érti és beszéli is. De más országokból is tudnék akár személyes példát hozni.
2020. jún. 12. 21:11
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Az lenne a jó, ha a standard nyelvet is beszéné, de ettől még nem kellene megválnia a tájszólástól. Ha olyan környezetben van, ahol abban a dialektusban beszélnek, akkor beszéljen ő is úgy, egyéb esetekben (iskola, ügyintézés stb.) pedig beszélje a standard magyart.
2020. júl. 23. 16:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!