Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Ismeritek ezt az idézete?...

Ismeritek ezt az idézete? "Szentgyörgy napján, kihajtáskor nagyanyám is lehet pásztor, Mihály napján szoruláskor az a pásztor, aki számol. "

Figyelt kérdés
Mit jelent ez a szólás?

#pásztor #kihajtás #Szent György nap
2020. ápr. 30. 19:53
 1/5 anonim ***** válasza:
77%
Csak tipp, de Szent György napja tavasszal van, amikor van mit enni a jószágnak, és könnyű legeltetni, Mihály napja meg valamikor ősz végén van, akkor okosnak kell lenni egy pásztornak, a számolást nem teljesen értem, gondolom, aki kiszámította, mennyi széna legyen félretéve, vagy ilyesmi.
2020. ápr. 30. 20:58
 2/5 A kérdező kommentje:
Ez szerintem is jó. Az még a kérdés, hogy miért nem lehet behajtáskor nagyanyám pásztor? Nem jövök rá..
2020. ápr. 30. 21:06
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
mert tipikusan férfimunka volt, és abból indultak ki, hogy egy idős nő ért hozzá a legkevésbé, tehát ami a pásztorkodásban könnyű, azt öreganyám is meg tudja csinálni.
2020. ápr. 30. 21:33
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Én még nem hallottam, de értek annyira a néprajzhoz, hogy egyértelmű legyen.

A jószág télen a falubeli vagy tanyai szállásra behajtva telelt, szénán. Szent György napján volt a kihajtás, amikor az állatokat a legelőre vitték, nyáron az állatok kint laktak a pusztán. Vagy csak úgy szabadon őrizve, vagy éjszakára karámba zárva.

Szent Györgytől fizették a pásztort, ekkor adták át neki az állatokat. Ez a "vállalkozó" volt a számadó. (Számadó juhász, számadó gulyás, számadó csikós, stb.) Ő felelt a jószágért a saját vagyonával, hogy meglegyen minden állat. Ő vette fel maga mellé a legeltetési időszakra a segítőket, a bojtárokat, ő irányította az egész nyári munkát, a legeltetést, az állatok védelmét, szükség esetén gyógyítását.

Aztán Szent Mihály napján véget ért a legeltetés, a tulajdonos(ok) átvette(ék) az állatokat, ekkor kellett elszámolni a pásztornak a rábízott jószágokkal.

Tehát a mondás arról szól, hogy tavasszal bárki el tudja kezdeni legeltetni az állatokat, az semmi. Az a valami, ha ősszel is megvan mind, nem veszett el, nem döglött meg, nem beteg, szép gömbölyűre hízott a nyáron. Ehhez kellett a nagy szakmai tudás.

Egy mai példával: nem az sofőr, aki januárban elindul Novoszibirszkbe kocsival. Erre bármelyik kezdő sofőr képes. Hanem az a sofőr, aki oda is ér, baleset nélkül, időben.

2020. máj. 3. 05:51
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm! Én is valami ilyesmire gondoltam:)
2020. máj. 3. 18:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!