Szerintetek mennyire káros az okostelefon, internet, és a videó játékok a mai fiataloknak?
Ha jól van használva, akkor semennyire sem káros. Okostelóval interneten rengeteg hasznos dolgot lehet nézni, olvasni, stb. Ki lehet kapcsolódni vagy tanulni. A játékokkal szintén lehet szórakozni.
Azzal van a baj, ha igénytelen dolgokat csinál a többség.
És ezek napi használata mennyi ideig lenne ideális? :)
Gondolom nem egész nap.
Ez azért attól is függ szerintem, hogy milyen az adott fiatal érdeklődése, mi a hobbija, milyen a hozzáállása stb.
Aki pl. sokat szeret olvasni, az lóghat fél napot is a telón, ha valamilyen könyvet olvas ott vagy gép előtt, ha valami számtech dolog a szenvedélye vagy a videó játékok és nem csak "kikapcsolódásként" tekint rá.
Nem mindenkit ugyanazok a dolgok érdekelnek és szórakoztatnak, ezért szerintem nehéz megmondani, hogy mi az, ami már nagyon káros, mert sokkal károsabb lehet az, ha olyasmitől van elvágva, amit élvezne az életben.
"Ha jól van használva" - egyrészt ez megfoghatatlan, másrészt mindenkinek más a "jó".
Szerintem több kára van, mint haszna, pedig az én életem is nagyban megkönnyíti, mégis simán ellennék nélküle.
Részben egyet tudok érteni mindkét oldallal. A technika fejlődésének mindig vannak pozitív és negatív oldalai. Nem mindegy hogy ki mit mire használ és meddig. Éppen ezért nem lehet egyértelmű választ adni erre a kérdésre.
Van nekem egy 6 éves fiam és egy 1,5 éves lányom. A lányom eleve még nem ért ezekhez a dolgokhoz, de a fiam már a feleségem mobilján játszik és néz Youtube videókat. (Nyugi, esténként olvasunk neki mesét is, mert szeretjük megtartani az egyensúlyt.) A játék még csak-csak oké, de a Youtube-on sok a "videószemét" és ettől próbáljuk megóvni. Ez részben sikerül, részben nem...és itt a negatív hatás. Szóval a mi családunkban figyelünk arra, hogy mit néz és mivel játszik a gyerek, de ismerek olyan családokat, ahol ezzel egyáltalán nem foglalkoznak. Azt pedig már mi is tapasztalhatjuk a hírekből, innen-onnan, hogy mennyit tud ártani egy naiv kisgyereknek nem is a technika, inkább a tartalom és a készítők (ha hagyjuk). Sajnos az európai és magyar szabályozásokat már könnyen kijátsszák a "jóakarók"...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!