Oroszország és Ukrajna: fák törzsének fehérre meszelése - miért?
Több képen és videón is láttam, hogy ott a mai napig szokás a fák törzsét fehérrel lefesteni.
Én korábban úgy tudtam, hogy katonai-biztonsági oka van, pl. egy védett épület mellett a fehér festék megnehezíti, hogy valakik a fához lapulva elbújjanak. Viszont látok olyat is, hogy parkban is lefestik a fák törzsét fehérrel.
Valaki tudja, hogy ennek mi értelme van?
rohadtul nem ezért és nem csak oroszok meg ukránok csinálják így
egyszerűen fertőtleníti a fát és megelőzi hogy bizonyos betegségeket elkapjon
amúgy az nem festék b+ hanem mész
Szerintem ez csak azért van, mert már a franc se emlékszik a szokás eredetére, csak így szokták, akkor mi is így csináljuk.
Az élelmiszerhiánnyal küzdő Szovjetunióban valamikor igencsak megcsavargatták a tökét annak, aki az élelmiszertermelést nem mozdította elő kellőképpen, pl. nem tett meg mindent a tulajdonában álló gyümölcsfa védelmében. Szabotázst követtél el, Iván, téged az imperialista ügynökök fizettek meg, mehetsz Szibériába.
Gondolom, országosan ki volt adva, hogy le kell meszelni a gyümölcsfák törzsét a kártevők elleni védekezésképpen. (Én óvodás koromban még láttam olyan szovjet diafilmet, amiben a kertészkedést oktató szereplők lemeszelték az almafa törzsét. Mondjuk, jó sok baromság volt benne, kertészt nemigen látott a készítője.)
Na mármost, ha egyszer kiadták rendeletbe a meszelést, akkor a helyi kiskirályoknak muszáj volt betartatni a néppel, hogy ne őket vigyék el hajnalban a fekete Volgával. A nép meg nem lett kellően felvilágosítva, hogy mit és minek kell meszelni, csak meszeltek, mert kinek hiányzik a herecsavargatás. Aztán ez olyan népszokás lett, mint felénk, hogy lenyírjuk a ház előtt a füvet. Ez így szép, így a kulturált, tehát meszelünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!