Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Hogyan lehetne fejleszteni a...

Hogyan lehetne fejleszteni a vers írást?

Figyelt kérdés

Mostanában elkezdtem verseket irogatni.

De még csak kezdetleges.Úgy értem,hogy nem annyira gazdag különbféle szavakban valahogy mindig ugyanaz jut eszembe bár volt,hogy mást írtam helyette de ritkábban fordul elő.

Ti szoktatok verset írni??

Hogy kaptok ihletet??

És szóhasználatban hogy bővítsem szótáramat,hogy legyen izgalmasabb is a vers ne olyan monoton...??

Remélem érthetően írtam:S:D.

Ha valaki tud tanácsot adni az írja meg:). Köszönöm előre is!

2010. júl. 4. 00:43
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Először is olvass sokat, jó irodalmat. Ezzel egyrészt tanulod, hogy mi a jó irodalom, másrészt abban is segít, hogy ne találd fel a kereket.

Másodszor, írj sokat, gyakorolj. Harmadszor, ellenőrizd, kritizáld a munkádat, elemezd, hogy milyen hibákat követsz el benne. Az irodalomhoz magas szinten értő emberek segítségét nyugodtan kérheted (bár persze a véleményük nem mindig lesz egyöntetű, tehát nem kell a kritikákat "mellre szívni", ugyanakkor elmenni mellettük szintén nem érdemes, hanem okosan kell viszonyulni a kritikához.)

Célirányosan gyakorolj. Tehát kezdd azzal, hogy kiválasztasz egy formát és/vagy egy témát, és arról írsz. A forma akár meg is könnyítheti a versírást.

A legfontosabb első lépés az, hogy el kell kerülni a közhelyeket és a súlyos formai hibákat.

A szókincsed akkor bővül, ha olvasol és gondolkodsz.

"mindig ugyanaz jut eszembe"

1. A költészetnek elég kevés nagy témája van, ha belegondolsz.

2. Fiatal embernek meg még kevesebb témája van, nem csoda, ha alig jut valami az eszébe.

Tehát olvasni kell, gondolkodni, élni, élményeket gyűjteni, és ha van saját, sürgősen közlendő saját gondolatod és élményed, akkor megírni, a keletkező verset megvizsgálni, kritizálni, hibáit javítani.

2010. júl. 4. 00:57
 2/4 A kérdező kommentje:
Ezek nagyon jók.Köszi szépen!:)
2010. júl. 4. 13:52
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Versirást versirással lehet fejleszteni.
2010. júl. 4. 20:15
 4/4 Esme.avantgarde ***** válasza:
100%
Alternatív megoldás a beszélgetés,sok sok beszélgetés. Egyrészt szókincset fejleszt, másrészt kívülről látsz érzéseket, élményeket... én nem romantikus (klasszikusnak vett) verseket írok, de anno olvasás mellett gyakran nyaggattam az embereket, hogy no meséljenek az érzésükről. Mint egy rossz pszichológus :) Vannak verstani alapok is, amiket át lehet nézni, nem is árt, de a túlzott nézegetésük konstruktivizmust eredményez xD
2010. júl. 4. 23:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!