Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Milyen kellékeket ajánlanátok...

Milyen kellékeket ajánlanátok valakinek aki most kezdett el rajzolni?

Figyelt kérdés

Régebben sokat rajzoltam, de soha nem figyeltem oda a különféle technikákra, és arra, hogy milyen eszközöket használok, majd abba is hagytam.

Azonban újra erős késztetést érzek arra, hogy valamilyen alkotó tevékenységet végezzek, ezért ismételten belevágtam a rajzolásba, az alapoktól, egészen addig visszamentem, hogy miként kell tartani a ceruzát, és különféle gyakorlatokat végzem.

Most pedig elkezdtem gondolkodni azon, hogy beszereznék, néhány alapvető kelléket, de nem vagyok biztos benne, hogy mi az amire szükségem lehet, jelenleg ezeket írtam össze:

- Több grafitceruza, jelenleg 2 minőségibb ceruzám van, amelyek Derwent márkájúak, ezek egyike 2B-s, a másik 6B-s. (A kérdésem az lenne, hogy milyen márkákat ajánlanátok még, és milyen keménységűeket, utóbbi esetben melyikből mennyit?)

- Radírceruza. (Itt érdemes tölthetőt venni, illetve mennyivel több egy precíziós vagy elektromos radír?)

- Ceruza faragó, illetve jobb minőségű hegyező (bár utóbbit nem tudom, hogy érdemes-e).

- Ceruza hosszabbító (a pontos nevét nem tudom).

- Állítható dőlésszögű rajztábla.

- Mechanikusceruza. (Ebből is örülnék ajánlásnak márka tekintetében, illetve néhány tanács is jól jönne, hogy milyen hegyvastagságú modellt érdemes beszerezni.

Illetve vonz a markerek, és ecsettollak világa is, de mivel drágák, így inkább várnék velük, amíg jobban belejövök a rajzolásba.

A fentieken kívül szívesen fogadok ajánlást oktató könyvekre is, angol és magyar nyelven egyaránt, illetve rajzzal kapcsolatos fórumokat is keresek. (Jelenleg leginkább oktató videókat nézek pl. Porko, Fine Art-Tips és hasonlóak.)

A fentieken kívül szívesen fogadok bármilyen tanácsot.

Előre is köszönöm a válaszokat!

2019. jan. 30. 16:52
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj,én 8 éve rajzolok rotringgal meg 8b-vel,és nagyon sokat fejlődtem,ma már ebből élek. Nem kell hozzá semmilyen nagy cucc,hogy nagyot alkoss. Nem azon múlik.

Amire érdemes költeni,az annyi,hogy legyen rendes radírod,egy B,és puhább B ceruzád a sötétekhez,meg egy kicsit vastagabb papír,ami nem olyan könnyen gyűrődik.

Később,ha inkább a realizmus felé hajlasz,ami nagy segítség az a radírceruza a vékony fehér vonalak eléréséhez,esetleg fehér zselés toll.

A márka meg a többi teljesen lényegtelen,felesleges milliókat költeni rá,inkább a menniységre menj,hogy minél többet tudj gyakorolni. Ha érdekel elküldöm a rajzaimat,hogy lásd mit lehet ezekből kihozni-mit nem.

2019. jan. 30. 17:05
 2/4 A kérdező kommentje:

#1 Köszönöm, szívesen megnézném a rajzaidat. Egyébként szeretnék realisztikusabban is megtanulni, de a rajzfilmesebb karakterábrázolás is nagyon érdekel, illetve leginkább a látképek, különösen a perspektivikus városábrázolás érdekel.

Egyébként a szénceruzát kihagytam, a fenti felsorolásból.

A többféle eszközt leginkább azért írtam, mert szeretnék különféle módszereket, technikákat kipróbálni. Első körben én sem szeretnék egy vagyont költeni, csak néhány elengedhetetlen eszközt.

Pl. állítható rajztáblát, hogy ne csak vízszintesen tudjak rajzolni, de ilyet sehol nem találok.

2019. jan. 30. 17:12
 3/4 anonim ***** válasza:

Én ölben tartott fa rajztáblán rajzolok, és nyilávn enm ugyanaz, mintha asztalon speckó rajztáblám lenne, de nekem bevált az elmúlt húsz évben. Rotringot én csak kis méretű grafitrajzokhoz és skicceléshez használok, Rotring- (mert ugye hivatalosan csak töltőceruza) vagy FaberCastell márkájú béllel. Szintén FaberCastell vagy Koh-i-Noor 3B-9B-s ceruzákat használok nagyobb méretű grafitrajzokhoz, bár én inkább színesben dolgozom. Vízfesték, akril és művészfilcek. Színes ceruzával vagy pasztellel, szénnel ritkábban. Radírból eddig nekem kettő van, amire azt tudom mondani, hogy használható is, az egyik az elefántos (Koh-i-Noor), a másikat nem tudom, lehet-e Magyarországon boltban kapni, Muji fekete radír. Kellően puha, és nem roncsolja a papírt. Sima skicceléshez nyomtatóba való papírt vagy félfamentes vázlatfüzetet használok. Festéshez vásznat vagy aquarellpapírt. Az utóbbiból Fabriano-t (drága) vagy Windsor&Newton-t használok. Próbálkoztam már többféle márkával is, de pont aquarellpapírnál nem mindegy, mert van, amelyik nagyon rosszul tarja a vizet.

Rajzos könyvnek és Szunyoghy András: Rajz ABC-t és Barcsay Jenő: Mávészeti anatómiá-t tudom ajánlani. Régiek, de beváltan jól működnek.

2019. febr. 1. 12:47
 4/4 anonim ***** válasza:

Ha fizetős anyagok is érdekelnek, akkor Udemy-n fent van Brent Eviston - The Art & Science of Drawing, 7 részes oktató anyaga.

Rendszeresen le van értékelve, igy apránként beszerezhető.

Ezen kívül én még ajánlanám a tűfilceket is rajzolásra, de ez csak személyes preferencia :)

Hajrá és sok sikert az alkotáshoz!

2020. jún. 10. 06:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!