Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » József Attila. Karóval Jöttél....

József Attila. Karóval Jöttél. Című verséről (tudna) nekem valaki valamit írni, hogy miről is szól? Van saját elképzelésem, de szívesen fojtatnék egészséges vitát bárkivel.

Figyelt kérdés

2018. nov. 9. 22:07
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Csak akkor, ha elmeséled, mi a különbség a fojtat és a folytat között!
2018. nov. 9. 22:28
 2/6 anonim ***** válasza:
80%
Sok elemzést találhatsz róla, ezek elég nagy egyetértésben vannak arról, hogy miről szól a vers. Mi lenne a vita alapja?
2018. nov. 9. 23:11
 3/6 A kérdező kommentje:

Kedves első. Természetesen tudom, hogy mi a külö(m)bség a folytat, és a fojtat szavak között. Nézd el nekem, hogy péntek este whiskeyt kortyolgatva József Attilát hallgatok, és megtalálom magam a verseiben. Sőt vagyok olyan rest, hogy még egy kérdést is kiírok ide ezzel a versel kapcsolatban.

A helyesírás sosem volt az erősségem, én inkább a reál tudományokhoz vonzódom.

Persze azért törekszek.

Na szóval mit is érezhetett, godolhatott a költő amikor papírra vetette a sorait?

A hivatalos elemzések nem érdekelnek, engem a magamfajta prolik véleménye foglalkoztat. (Üdv: Egy egyszerű melós.)

2018. nov. 10. 17:15
 4/6 anonim ***** válasza:
43%

Kitől hallgatod?

Azért írtam, hogy van róla sok elemzés, mert ez egy elég egyértelmű vers, nem fogja másképp értelmezni a művészettörténész mint a gyári munkás. Mert itt csak közöl a szöveg. Magáról ír magának a költő. Utálom ha kihozzák személyiségzavarnak azt, amilyen. Egy másik versében írta magáról "sebed a világ" és ebből jön minden további tulajdonsága, ettől olyan amilyen. Olyan akinek "nagyon fáj" egy megint másik versében. Mindig ilyen volt, nem tudott változni, változtatni a világon akart de nem ment neki. Neki se. Ebben a versében már nagyon a végét járja, és nem érti miért. Mi értelme volt ilyennek lennie, így élnie, mindent végigszenvednie, és nyomorúságos körülmények között meghalnia?

Nekem a kedvenc részem a "Miért nem éjszaka álmodtál?" Ezt egy másik kedvenc szerzőm így írja le "Baby I'm dreamer" ami inkább álmodó és nem álmodozó. Egy jellemvonás, amiről nem tehet és ami kihat a személyiségére. Az ilyen emberek előtt egy megfoghatatlan kép lebeg, amit el kell érniük. Ez egy belső késztetés, mint egy küldetéstudat, és József Attila mikor utolsó éveiben visszanéz arra amit elért, nem lát semmit amit beteljesíthetett volna. Még azt is sikerült megértenie, hogy a hírnév sem olyan ami értelmet adna a szenvedéseinek, mert még a hírnév is elmúlik, ahogy minden. Az a rész, ahol így ír magáról, hogy "Magadat mindig kitakartad..." arról meg az Omega Életfogytig rock and rollja jut eszembe. Ott ugyan ezt az embertípust írja le. Az emberek egy része "csak úgy ilyen". És hát természetes, hogy erre választ keresnek, hogy miért kell ilyennek lenni, ha semmi cél nincs vele.

Hol találtál te ebben a versben magadra? Ameddig viszkit piálsz messziről sem közelítesz rá erre a helyzetre amiben szegény akkor volt! :D Aztán meg ha mondjuk haldokolnál, vagy ilyenek... Haldokolsz? Van valami ronda gyógyíthatatlan betegséged? József Attila itt nem egyszerűen csüggedt vagy rosszkedvű, hanem teljesen (és jogosan) reményvesztett. Ezek a záróakkordjai. És tudja. Már nem verset ír, címet sem ad, csak altatja magát. Nincs harc, nincs megbékélés, csak beletörődés. Ha így érzel hívj segítséget.

2018. nov. 10. 21:10
 5/6 A kérdező kommentje:

Nos kérlek a whiskeyt lehet piálni, és lehet kortyolgatva élvezni. Persze tök mindegy, a vége ugyanúgy a részegség.

Viszont amikor ebben az áhitatodban hallgatod József Attila verseit, és a multad is e sorokkal roöviden leírható, na akkor jön az igazi majdnemhogy katarzis!

Jaaa, hogy én azt hittem hogy pejhestökű (bocsánat a kifelyezésért) kölyökként megváltom a világot? Igen megvolt! Volt jó csaj, Párizs, Marseilles, Bordeaux, minden. Aztán mindennek vége! Jött Budapest, albérlet, néha még a kaját is lopni kellett, de! Ma már minden rendben! (Nem hoztam anyámnak zsák aranyat!)

Viszont mikor ezt a verset olvasom, vagy hallgatom, nem értem miért nem tudott magával megbékélni a költő!

Miért nem kezdett valamit az életével? (Bocsánat, ez a közhelyek közhelye volt.)

Mi lehetett volna számára az a körülmény, vagy helyzet, ami kihúzhatta volna abból a helyzetből, hogy elkezdje önpusztító életmódját?

Mondjuk ha lett volna mellette egy szerető asszony, akkor másképp alakult vona a sorsa?

Nem tudom, de az biztos hogy nagy példakêp előttem, és nem szeretném elkövetni a hibáit. (A Jóisten nyugasztalja.)

2018. nov. 10. 22:22
 6/6 anonim ***** válasza:

Akkoriban nem tudtak segíteni neki, ma már mashogy lenne. Valószínűleg nem segített volna rajta egy szerető nő sem, csak tüneti kezelés lett volna, de aztán ugyanúgy előjőttek volna a problémái. Nem egyszerű fiatalkori világmegváltásos és honnan-hova jutottam összegzések ezek. Az emberek mikor visszanéznek az életük nehezebb szakaszaira, később sikerül valamilyen értelmet vagy tanulságot összehozniuk belőle, neki viszont ami rossz volt, csak rossz volt. Nincs konklúzió. Mint egy hatalmas erőből induló ütés ami luftot ér.

Azért mondtam, ha van pénzed piára, már jobb helyzetben vagy mint a vers megírásakor a költő. Én annyira nem tudom hibáztatni őt, végülis mindent megtett, végig küzdött azokért amiben hitt, dolgozott amikor tudott, volt büszkesége, ma már nem sok embernek vannak elvei és büszkesége. Nem gondolom, hogy öngyilkos lett, hacsak nem egy olyan elborult pillanatában amikor nem volt önmaga.

Azzal a helyzettel igen nehéz megbékélni, hogy úgy maradsz életben hogy közben elveszted a józan eszedet, és nincs ellene gyógymód. Szerintem egy ma élő ember bármilyen nehéz helyzetben is van éppen, annyira nem lehet rossz mint akkoriban összezárva nyomorogni a testvére családjával, munka nélkül (ami van munka az is lehet csak könyöradomány), tudva azt, hogy sehol nem tudják hasznát venni ha romlik az állapota.

Ha neked még meg van az ép elméd, legalább őrizgethetnéd az agysejtjeidet, azokkal lehet valamit kezdeni. Meg lehet váltani a világot többféle eszközzel és módon, nem csak hirtelen nekirohanva, és főleg nem öncélúan. Ha nem tudod mit tehetnél magadért hogy jobb legyen, körül kell nézni mit lehetne tenni másokért. Az működhet.

2018. nov. 11. 22:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!