1. Írónak számit-e egy olyan ember, akinek még csak egyetlen könyve jelent meg? 2. Körülbelül hány százalékot kap egy író a megjelent könyveinek a nyereségéből?
1. Hát... Szerintem igen. Én legalábbis amatőr irónak szoktam mondani magam a 17 novelámmal és egypercesemmel, valamint a készülő regényemmel.
A 2.-ról nem tudok nyilatkozni. :)
Véleményem szerint író az, akinek bármilyen, irodalmi szempontból értékelhető írása elkészült.
Általában így számítják ki:
Bolti ár - Bolt/terjesztő nyereség - Áfa = nettó kiadói ár
Ennek a nettó kiadói árnak a 8-10%-át kapja, ha több szerzője van egy könyvnek, összesen kapnak ennyit.
De meg lehet határozni fix összeget is, pl. a könyvért egyszeri xxx Ft-ot fizetnek.
Miért ne számítana annak?
Egyébként az elsőkötetesek 7-8 százalékot szoktak kapni, befutottabbak többet, de 15-öt már csak a félistenek.
Szerzőnek járhat royalty és honorárium is, azaz járhat 1 fix összeg(ha jól tudom, ez a magyar szokás, de nem esküszöm meg rá), és százalék is az eladott művek után. Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya mind2 fél számára. A százalékos részesedésnél pl. az írónak is érdeke az eladás. Ha ez érdekel, akkor ezt olvasd el:
vagy a Szerzők és szerkesztők kézikönyvét, az is jó. Mindkettő jól érthető.
A másik kérdés: nehezen lehet erre válaszolni. Ha valakinek egyelőre egy könyve jelent meg, az lehet író, főleg, ha az az egy könyv a Háború és béke. De azért azt kritikával kezelném, ha valakinek 1 könyve jelent meg 50 éve, amit kutya se olvas, és értéket se képvisel, és ezzel kérkedik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!