Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » 1. Írónak számit-e egy olyan...

Dtigenerator kérdése:

1. Írónak számit-e egy olyan ember, akinek még csak egyetlen könyve jelent meg? 2. Körülbelül hány százalékot kap egy író a megjelent könyveinek a nyereségéből?

Figyelt kérdés
Csak azért kérdezem, mert ikertesóm osztja az észt, és nem bízok benne, hogy jó dolgokat mond, ezért érdekelne mások véleménye is. Internetes weboldalakon ha valami infótok van, belinkelhetnétek, vagy ha saját tapasztalatotok van, annak is örülnék.
2010. jún. 17. 14:37
 1/7 anonim ***** válasza:
43%
Miért lenne író, aki még nem írt könyvet? Ha épp írja, és még nem jelent meg, akkor már talán. Hogy hány százalékot kap, azt meg a szerződésben rögzítik vele.
2010. jún. 17. 14:50
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

1. Hát... Szerintem igen. Én legalábbis amatőr irónak szoktam mondani magam a 17 novelámmal és egypercesemmel, valamint a készülő regényemmel.

A 2.-ról nem tudok nyilatkozni. :)

2010. jún. 17. 14:50
 3/7 anonim ***** válasza:
Nem tudom, írónak számít-e, de úgy emlékszem, 10% jár a szerzőnek a nyereségből általában.
2010. jún. 17. 14:59
 4/7 anonim ***** válasza:

Véleményem szerint író az, akinek bármilyen, irodalmi szempontból értékelhető írása elkészült.

Általában így számítják ki:

Bolti ár - Bolt/terjesztő nyereség - Áfa = nettó kiadói ár

Ennek a nettó kiadói árnak a 8-10%-át kapja, ha több szerzője van egy könyvnek, összesen kapnak ennyit.

De meg lehet határozni fix összeget is, pl. a könyvért egyszeri xxx Ft-ot fizetnek.

2010. jún. 17. 15:08
 5/7 anonim ***** válasza:

Miért ne számítana annak?

Egyébként az elsőkötetesek 7-8 százalékot szoktak kapni, befutottabbak többet, de 15-öt már csak a félistenek.

2010. jún. 17. 19:41
 6/7 anonim ***** válasza:

Szerzőnek járhat royalty és honorárium is, azaz járhat 1 fix összeg(ha jól tudom, ez a magyar szokás, de nem esküszöm meg rá), és százalék is az eladott művek után. Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya mind2 fél számára. A százalékos részesedésnél pl. az írónak is érdeke az eladás. Ha ez érdekel, akkor ezt olvasd el:

[link]

vagy a Szerzők és szerkesztők kézikönyvét, az is jó. Mindkettő jól érthető.

A másik kérdés: nehezen lehet erre válaszolni. Ha valakinek egyelőre egy könyve jelent meg, az lehet író, főleg, ha az az egy könyv a Háború és béke. De azért azt kritikával kezelném, ha valakinek 1 könyve jelent meg 50 éve, amit kutya se olvas, és értéket se képvisel, és ezzel kérkedik.

2014. dec. 30. 22:57
 7/7 anonim ***** válasza:
A százalékos részesedésnél pl. az írónak is érdeke az eladás. -- mmint úgy értem, a könyvkiadónak ez jobb
2014. dec. 30. 23:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!