A Für Elise című zongoradarabban kell pedalt hazsnalni vagy nem? Néhol írják hogy kell néhol még nem.
Az én kottámban is jelölve vannak azok a részek, ahol pedált kell használni.
Ha a tiedben nincsenek feltüntetve ezek, egy antikváriumban fillérekért megvehetsz egy régebbi kiadást.
Itt letölthető. nem tudom, milyen hosszú a darab,remélem, az egész rajta van. "ped." felirattal jelzi a pedált
Igazad van, Mojjo, de ez attól is függ, mennyi ideje játszik valaki.
A kezdő, 2-3 éve tanuló "zongorista" jobban jár, ha pontosan követi a kotta - tehát a szerző - utasításait.
Később aztán beleviheti a saját stílusát, érzéseit is.
De addigra általában már nemigen kell arra figyelnie, hol kell pedált használni, megérzi magától is.
(2. válaszoló vagyok.)
A pedálhasználathoz a jelzést általában a kezdők számára készített zongorakottákban lehet megtalálni.
A Ped. jelzésnél kell lenyomni a pedált és a * jelnél felengedni.
A cél az, hogy ne legyenek "lyukak", néma pillanatok addig, amíg a zongorista az egyik akkord billentyűinek lenyomása után a kezét áthelyezi a következő akkord billentyűihez.
Közben arra is ügyelni kell, hogy különböző akkordok hangjai ne keveredjenek össze, illetve egymás után sorban következő billentyűk esetén ne használjuk a pedált.
Néhány év gyakorlás után már automatikussá válik, hogy lenyomom a billentyűket, a pedállal megfogom a hangzást és mielőtt az új akkord billentyűit lenyomnám, felengedem a pedált.
Ezért a "nehezebb" zongoradarabok kottáiban általában nem találni pedáljelzést, de ahol erre nagyon kell figyelni, ott a szerző jelzi ezt és akkor precízen be kell tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!