Ma vettem egy vázlatkönyvet (Canson) kifejezetten festéshez. Viszont előtte nézegettem másféléket is, rákérdeztem az eladónál, hogyha esetleg néha akvarellel is belefestenék, milyet ajánl? Erre a Cansont ajánlotta, mert azt mondta, hogy a vastagsága miatt az bírja el a vizes festéket is... tudom, teljesen ellehettem tájolva, hogy akkor nem kérdeztem rá, de csak utólag jutott eszembe, hogy azért én főként akrillal szeretnék bele festeni. Valahogy ebben túl vastagnak látom a lapokat és félek, hogy nem szolgálnak majd jó alapul az akrilhoz. Arról nem is beszélve hogy, nem sima egyenletesek a lapok, hanem ezek az akvarellpapír szerűek... Mit gondoltok?
Az akrilhoz 300g/m2 vagy feletti súlyú papírt érdemes használni, hogy megbírja.
Lehet vízfesték szerűen és vastagon is használni.
Van aki le szokta gessozni a papírt, főleg,ha a rücskök zavarnak (gesso - val kell)
Én azt hiszem, kevés vizet használva alapoznám ha a papír egyenes felületű lesz és nem hullámos, akkor rámennék festékkel.
2018. ápr. 3. 20:05
2/10 anonim válasza:
Még annyi,hogy van direkt akril tömb is, de az akril papír nem tágul úgy víz hatására,mint az akvarelles.
2018. ápr. 4. 08:08
3/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! :)
2018. ápr. 4. 15:59
4/10 anonim válasza:
Én festettem spirálos már nem emlékszem pontosan, de 300 gramm körüli canson vázlatfüzetbe akrillal. Simán ment. A lap textúráltságával se volt bajom.
2018. ápr. 4. 23:09
5/10 anonim válasza:
Ha tul vastagnak talalod a lapokat, az jo! Valoszinü 300 gr-ost vettel, ami nagyon jo, mert ahogy irod, akrillal, de neha akvarellel is akarsz festeni, igy ez a vastagsag nagyon jo mindkettöre- akvarelnel azert föleg, mert nem hullamosodik a sok viztöl a vastagsaga miatt. Az hogy nem matt a felülete, az sem baj, de föleg az akvarellfestesnel tudsz ezzel a "strukturalt" papirfelülettel szep effektusokat elerni.
2018. ápr. 22. 08:17
6/10 A kérdező kommentje:
Akkor én valamit nagyon rosszul csinaltam mert teljesen felhullámosodott akrilnál, ha pl az egész felületet be akartam festeni.
A száraz (kevés vizes) akril viszont szép lett, úgy hogy nem tájkép, tehát csak formák vannak
2018. ápr. 22. 10:34
7/10 anonim válasza:
Akkor valoszinü nem 300 g a papir vastagsaga, ha felhullamosodott. En jelenleg 200g/m2-es papirt hasznalok akvarellre, es az felhullamosodik, ha több vizzel festek. A Canson-tol van 400 g-os papir is, az van rairva, hogy akrilra valo, de akvarellre ugyanolyan szuper. De mar a 300-as is tökeletes. Mi van rairva a blokkodra /vazlatkönyvedre, a g/m2-t illetöleg?
2018. ápr. 22. 15:52
8/10 anonim válasza:
Amúgy ha felhullámosodik, az se gond, amíg még nem teljesen száraz, de a festék már nem fog ki lehet laptani, például rátámaszkodsz a becsukott füzetre, vagy ráraksz valami nehezet. Nem a végén kell elsősorban csinálni, mert addigra tl száraz lesz, hanem közben néha ha úgy érzed nagyon hullámos. Így 100 valahány grammos multimedia papírra is tudtam akvarellezni.
2018. ápr. 23. 19:48
9/10 anonim válasza:
Egyébként nekem a hullámosodással nem az a gondom,hogy a végén rosszul néz ki,hanem hogy közben a gödrökbe folyik a festék vagy a víz és tönkre vágja a képet.
Szóval szerintem ha akvarellesen is fest valaki akkor is érdemesebb a szárazabb technikát alkalmazni vékony papíron.
De én egyébként inkább feszítettem a papírt és utána mentem rá.
2018. ápr. 23. 20:18
10/10 anonim válasza:
Lehet okoskodni a grammokkal meg a textúráltsággal, de úgyis magadnak tapasztalod meg, hogy mire kényelmes festened. Az akril elég rugalmasan felhasználható,nem túl kényes festék, szinte bármire festhetsz vele, szóval akvarell lapra is bátran tudsz.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!