Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mutatnátok példát magyar...

Mutatnátok példát magyar népzenére?

Figyelt kérdés
Nem magyar nótára, nem magyar népdalra, hanem kifejezetten a zenei (hangszeres) része érdekelne

2018. febr. 11. 12:23
 1/9 anonim ***** válasza:
2018. febr. 11. 15:09
 2/9 anonim ***** válasza:

mek-en és wikipédián is rengeteg leírás van a népi hangszereinkről, nézz rá és írogasd be mondjuk youtube-ra

zenekari előadást én sem tudok, csak a ghymest, ami a hangszerekre is nagy hangsúlyt fektet

2018. febr. 11. 15:12
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

A Ghymes nem népzenét játszik, hanem népzenei hatású pop-rock zenét.

Keress rá youtube-ra az igazi, eredeti magyar népzenékre, ezeket erdélyi tájakról leled fel, elsősorban külőkmenti népzenére, vagy pl a mezőségi falvaklé is minőségi, bár felhívom figyelmed, hogy stílusban igencsak különfélék a mezőségi falvak népzenéi, teáht ne általámosíts, ha meghallasz egy bonchidait, egy székit, vagy egy palatkait.

Ha nagyon jó és magyaros, eredeti népzenére vágysz, akkor "palatkai" kulcsszóval keress, bár hallgass meg többfélét is, mert előfordulhat youtube-n bármi, akár sajnos műzene, népzenei popzene is, ilyen kulcsszóval.

Kulcsszavak:

palatkai népzene

magyarszováti népzene (NEM SZOVÁTAI!)

küküllőkmenti népzene.

Idővel szélesítheted ismereteidet, íme egy erdélyi népzenei tájtérkép:

[link]

A főbb erdélyi tájak a magyar népzene tekintetében:

Kalotaszeg,

Mezőség,

Küküllők menti dombság,

Székelyföld,

Felcsík

Moldva (moldvai csángók),

Gyimes (gyimesi csángók).

2018. febr. 12. 21:21
 4/9 anonim ***** válasza:

* JAV: Küküllők menti

Egyébként ha falvak szerint nézzük, népzenei gyűjtések léteznek különösen pl az alábbi, HÍRESEBB falvakból:

Küküllők menti falvak:

- Királyfalva

- Magyarózd

- Szászcsávás

Mezőség:

- (Magyar)palatka

- (Magyar)szovát

- Bonchida

- Szék

- Nagysármás

- Ördöngősfüzes

- Szépkenyerűszentmárton

Székelyföld:

- sóvidéki népzene (ez tájegység, Székelyföldön)

- Székelyudvarhely

- Farkaslaka

- Mádéfalva

- Nagybacon

Gyimes:

- Gyimesfelsőlok

- Gyimesközéplok

Moldva:

- Lészped

- Lujzikalagor

- Klézse

- Somoska

- Külsőrekecsin

- Pusztina

2018. febr. 12. 21:40
 5/9 anonim ***** válasza:

Még annyit hozzáteszek soraimhoz, hogy a moldvai és gyimesi népzene több szempontból is különálló egységet képez, mivel a román népzenével mutat átfedést -bár ezek alapvetően magyar hangzást képviselnek, tehát mi hatottunk a román kultúrára-, a táncaik többségében körtáncok, ez a forma terjedt el a Balkánon leginkább.

Míg az erdélyi magyar népzenére inkább a páros táncok jellemzőek.

De a hangzás az, amire különösen felhívom figyelmed: a moldvai népzenéken balkáni népzenékkel rokon hangzást észlelni, a gyimesin meg azon belül románoknál elterjedt hangzással rokon hangzást.

A felcsíkit elsősorban a székelyföldi magyar népzenék hangzásával lehet rokonítani -végül is Székelyföld része-, bár itt is léteznek örmény, zsidó, cigány stb hangzásbeli behatások is, egyes táncdallamok esetén.

Továbbá felhívom figyelmed arra, hogy az erdélyi tájakról gyakran hallani kifejezetten román népzenéket is, ezek nem összekeverendőek a magyar népzenékkel.

TEHÁT YOUTUBE-RA ÍRD MINDIG, HOGY:

MAGYAR!

:)

Pl:

magyarpalatkai magyar népzene

palatkai magyar népzene

ördöngősfüzesi magyar népzene

...és így tovább.

Mert amíg nem tudod az eltérést a román és magyar hangzás között, addig lehet, hogy össze fogod téveszteni, de esélyesen a youtube magyart dob ki, ha odaírod azt is, hogy "magyar" (népzene).

Legyen a kulcsszavak között a NÉPZENE szó is!

Nehogy nótát stb kapj.

És mindig többfélét hallgass meg az adott találatokból, mert nyilván a youtube-ra léteznek félig-meddig hibás címekkel feltöltött zenei videók is, ezeket kiszűrendő járj így el.

2018. febr. 12. 21:49
 6/9 anonim ***** válasza:
ekkora marhaságot #3 mintha Magyarországon nem létezett volna népzene! nem kell feltétlenül erdélyi tájakra menni, minden tájegységnek megvan a saját hagyatéka innen is, akár alföldit, akár dunántúli keres, talál. és megvoltak a különféle népi hangszerek, hangszeres zene itt is. tekerőlent, citera, stb. a vonósbanda is ugyanúgy megvolt csak nem volt benne pl háromhúros brácsa. minden megyének van saját hagyatéka
2018. febr. 16. 16:33
 7/9 anonim ***** válasza:

Hármas vagyok. Nem írtam marhaságot. Ha figyelmesen elolvastál volna engem -amit alaptalanul kritizáltál-, akkor láthatnád, hogy egy szóval se írtam olyat, hogy Magyarországon ne létezett volna autentikus népzene.

Hanem kiemeltem Erdélyt, és mint írtam, olyan alapon, hogy az igazi, "magyaros magyar" népzene ott maradt csak meg!

Bár vannak érdekes magyar népzenei hangzások a mai Magyarország ("Kismagyarország") területén is -pl a délalföldi tekerőlantos muzsika, ami a világon egyedülálló hangszeres tekintetben-, de összességében sajnos évszázadok óta felszínes germán-nyugati hatást mutatnak.

(Magyaro. területéről akkor már inkább NEM magyar népzenéket ajánlok, hanem pl pomázi, mohácsi stb szerb-horvát népzenei gyűjtéseket, ha népzenei értéket keres valaki.)

Tehát ismétlem:

én ÉRTÉKES

(és egyben autentikus) népzenékre hívtam fel a figyelmet, elsősorban magyar népzenékre - ás az szinte kizárólag Erdély területén találhatóak, sőt, ott se mindenhol.

(Az előző okoskodónak jelzem, hogy tanultam -alap szinten- dunántúli ugrósokat, szatmári páros táncot is -nem csak erdélyi párosokat és balkáni körtáncokat-,

tehát nem vagyok járatlan a néptáncok és népzene területén, de a pengetős hangszerek se esnek távol tőlem.)

2018. febr. 18. 19:54
 8/9 anonim ***** válasza:
ne haragudj de valamiért nagyon magyarellenesnek érzem amiket írsz. főleg ha tanult és ismert is vagy a témában, hogy kezelheted ennyire idegenként a kismagyarországi tájegységek népzenéjét? én személy szerint szabolcsi vagyok, a nyírségből. személyesen nincs lehetőségem érdeklődni, és keresgélve is a szatmári jött velem szembe, nagyon nehéz találni mai napig ami pont itt lett volna jellemző holott igenis itt is, ilyen kis területnek is megvolt a sajátos stílusa, nyilván átfedésekkel. én ezt is igazi népzenének érzem, és hiszem hogy ért annyit mint az utóbbi időkben sokkal nagyobb figyelmet kapott mostani országhatártól kívüli területek hagyatéka
2018. febr. 18. 20:23
 9/9 anonim ***** válasza:

Miért volna magyarellenes az, ha keresem az igazságot? Az alábbi soraimat nehogy félreértsd, én nem igazán értek egyet a genetika hangsúlyával, de MELLÉKESEN, kiegészítésül azt is megemlítem, mivel annak is van minimális befolyása az adott kultúrára.

Az igazság az, hogy az alföldiek elsősorban kunok, jászok leszármazottai, tehát elsősorban törökök, akik magyarokkal keveredtek. Másfelől a mára megőrzött hagyományos alföldi és dunántúli népzene tény és való, hogy nyugati, germán hatásokat mutat a felszínes csuhajja-effektusával (a legtöbb erdélyi faluban viszont nem ezen van a hangsúly, hanem a mély lelkivilág hiteles kifejezésén, de Erdélyben is akadnak nyilván felszínes tánczenék stb, csak jóval kisebb arányban).

A csuhajja effektust úgy érts, mint pl a könnyűzenében Eminem rap-pelése; ha azt pl összehasonlítjuk pl a komolyzenei hatásokat mutató, 10-20 perces progresszív rock kompozíciókkal.

Az úgynevezett nóták (műdalok) felszínes, erőltetett, modoros világához közel áll a kismagyarországi népzene, sajnos.

Természetesen mindenhol történtek génkeveredések, de a székelyek között a legkevésbé, és főleg -ami a lényeg- a magyar kultúra jellegzetességeit messzemenően ők őrizték meg, míg a kismagyarországiak csak félig-meddig, keveredve germán hatásokkal (főleg a Dunántúlon keveredett germán hatásokkal a kultúra).

(Egyébként dunántúli magyar vagyok, de nem ez a lényeg, hanem az igazság keresése. Ha Ausztriába születtem volna német anyanyelvvel, akkor is az igazságot keresném.)

Az igazság tények kutatásán nagyban múlik, pl régészeti leletek -melyek közül a döntőek jó részét elmismásolja, eltitkolja a hivatalos, akadémikus tudomány-, valamint az összehasonlító mitológia kutatás meg logikai alapon is sokat elárul.

Ezen felül itt a tartalmas, elmélyült lelkivilágom, és a fülem, amely segítségével felismerem a zenei értékeket - hogy a tapasztalati tényezőt se hagyjuk figyelmen kívül.

2018. febr. 20. 19:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!