Mit szóltok ehhez, ezekhez?
ÚJ MŰFORMÁK:
Új típusú versek,prózai művek stb.
1.az ún. P.D.-strófa-egy 13 évesen meghalt költő kislány,Pócsi Dóri emlékére elnevezve.
Négy sorból áll,ezek szótagszáma sorrendben:2-6-6-4 . Sorvégi,soreleji rímeket nem tartalmaz,viszont a "belsejében" alliterál .
Az első sor felvillant egy helyzetet,egy állapotot,a második és a harmadik sor esemény(eke)t mond el,a negyedikben fordulat,valahogy reagálva az első sorra.
Két példa a P.D.-strófára:
Éves
Nyár van.
Ősz takarja mindet.
Jó,ha jégre jőnek,
megtavasszuk?
.... van
Már van-
kottaír , ki is kap.
Boldogan szomorkod,
még lefekve.
2.az ún. novemett:3x3 sor , 3 szakaszból, ún. szakaszból áll,ezek mindegyike 3 sorból.A szakaszok megszámozva.Tercina rímű.Neve:novem-kilenc(összesen ennyi sor) + -ett,mint pl. : szonett és annak részei: kvartett,tercett,oktett,szextett.
Erre is két példa:
Valami vissza
1.
Nedves a föld,
nedves a part,
kékül a zöld.
2.
Égnek a kart!
Ámde imát,
isteni bajt!
3.
Égi hibát
végre megold.
Vízikirályt!
Út
1.
Halad.
Lábkéz.
Szalad(?)
2.
S nincs bér.
Repül,
végtér.
3.
Leül.
Marad
felül.
3.az ún. trialóg: rövid,párbeszédes mű,három szereplővel,ezek általában nem személyek,hanem sokszor megszemélyesített tárgyak,fogalmak,akár események.Mindegyikük egy-egy mondatot mond.Itt is pár példa:
Sokan
A(z ön)gyilkos(megöl):Megöltem.
Az áldozat(meghal):Meghaltam.
Ő:Megtettem.
Mindkettő
A lét:Vagyok.(és van)
A nemlét:Vagyok.(és van)
A féllét:Vagyok.(és van)
(Vannak)
Mozgás
Az első:Megelőzlek.
Az utolsó:Megelőzlek.
A középső(?):Megelőzlek.
4. az ún. " négymondatos":prózai mű,4 mondat,az első és a harmadik valami szituáció,helyzet, tömören ,a második és a negyedik valami történést,cselekvést ad elő.Pl.
A szent helyen
Templomi Isten.Térdel a nép.Templomi Krisztus.Lám,áll a nép.
Januárban
Lám,égető tűz.Távolodunk tőle.Eltéliesedés.A havat megfaljuk.
Alkossunk új műformákat,művészi értéktől - és az új formájú művek mennyiségétől - függetlenül ezzel is nagyobb,több,gazdagabb az irodalom,a művészet, az emberiség, a világ .
Nekem a modern művészet öntelt sznobokat célzó ágának tűnik. Öncélúan befogadhatatlan, nincs benne semmi érték, ami attól önkifejező, hogy lehetőséget ad sületlenségek belemagyarázásába.
A 60-as években volt aktív egy művész. Úgy hívták, Piero Manzoni. Az egyik "műve" egészen konkrétan, a szó szoros értelmében szarkonzerv. Konzervdobozba zárta a szarát és árírta, hogy "Artist's shit". Ma az emberek 100 ezer eurókat hajlandóak kifizetni egy-egy ilyen 30 grammos kiszerelésnyi szarért. Számomra ezt jelentik ezek a modern művek, legyen szó festészetről vagy költészetről.
Mit taetasz befogadhatatlannak?- a műformát magát, anbak ötletét vagy a konkrét példaműveket.
Nem értékesek irodalmilag, tudom, de illusztrálják a javasolt formákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!