Milyen akkordok vannak Egy F dúr illetve F mól hangnemben?
Mármint úgy érted milyen akkordokat lehet építeni F dúr és *moll x. fokára?
Ez esetben kérem tisztelettel: (Első foktól:)
F-dúr, G-moll, A-moll, B-dúr, C-dúr, D-moll, E szűkített
F-moll, G szűkített, A#-dúr, B-moll, C-moll, C#-dúr, D#-dúr
@3: Fene tudja. Gyakorlatilag valóban, főleg temperált hangszereken, de csak azért, mert olyan szinten alapnak vesszük a kiegyenlített hangolást, hogy el is feledkezünk róla, hogy más hangolások is léteznek - olyanok, ahol abszolút nem lesz egyenlő a cisz és a desz.
@4: Érdekes, hogy hogyan kevered az angol és a magyar jelöléseket. De inkább csak megzavaró.
Szerintem egyáltalán nem mindegy hogy Cisz, vagy Desz. És ezt nem szabad így megszokni. Habár gitáron egy bundon vannak a kiegyenlített hangolás miatt, a két hang nem ugyanaz.
És valóban érdekes és igencsak zavaró ahogy a magyar és angol jelöléseket összevissza keveri a fórumtárs.....
Remélem nem a múltkori "fenderesmarshallpeaveyerősítőaszámítógépenegykattintással" kolléga.... :)
@7: Gondolom trollkodsz, ha csak nem feltételezzük, hogy az előző hozzászólásod óta elfelejtettél írni, vagy benyomtál alsó hangon is vagy 8-10 felest.
Mindenesetre akkor röviden összefoglalva a problémát, hogy te is és más is értse, mire is gondolunk Waff-al:
a zenei ABC lejegyzésében kétféle jelölésmód alakult ki. Az egyiket mi, magyarok használjuk, meg a németek, osztrákok, skandináv népek. A másikat a világ többi része. Az egyiknél - az általunk használtnál - a zongora fehér billentyűi a C D E F G A H C jelekkel leírt hangsort szólaltatják meg, míg a másik ugyanezt a hangsort a C D E F G A B C karakterekkel jegyzik le. A különbség egy hangban van: amit mi H-nak nevezünk és jelölünk, azt a világ nagy része B hangnak ismeri.
Ha ezt a hangot leszállítjuk fél hanggal, azaz lépünk egy kisszekundnyit lefelé, akkor magyar/német/osztrák/skandináv jelölésmódban a B hangot kapjuk - de ezt a jelölést a világ többi része az általunk H-nak nevezett hangra használja. Ott a fél hanggal leszállított verziót Bb-nek nevezik.
A magyar/német/stb stb terminológiában egy törzshang fél hanggal felemelt verziója az "isz" végződést, a fél hanggal leszállított verziója az "esz/sz" végződést kapja (a H kivételével).
Pl:
A hang fél hanggal felemelve: Aisz
fél hanggal leszállítva:Asz
G hang féllel felemelve: Gisz
féllel leszállítva: Gesz
A világ többi részén a törzshang neve mögé írt # jelölést használják, ha felemelelt és b jelet, ha leszállított hangról van szó.
Aisz helyett A# lesz, Asz helyett Ab.
De észre kell venni, hogy a #/b jelölést az a rendszer használja, ahol a B hang a mi általunk H-nak nevezett hangnak felel meg. Ha a #/b jelölésmódot használod, akkor arra következtet(ne) mindenki, hogy azt a rendszert használod, így ha B-t írsz akkor az A és C közötti törzshangra fog gondolni mindenki. Míg te pont nem arra gondoltál. Egy gondolaton belül két különböző, egymást ütő jelölési rendszert használtál. Érted már?
Én a hármas hozzászóló miatt írtam a hetes kommentet. :D szerintem a százalékok miatt azt hitted, hogy ugyanaz írja. Én értek hozzá, tudom a különbséget, a másik meg szerintem meg van győződve hogy ahogy ő "megtanulta" innen-onnan az úgy van, az olyanokat meg kár győzködni. Mindenesetre dicséretes, hogy így kifejtetted, kevés a jó magyarázó anyag interneten, reméljük hogy van aki hasznot merít belőle.
Lyó Élyszakát :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!