Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mi a véleményetek erről a...

Mi a véleményetek erről a versről?

Figyelt kérdés

Most itt az idő, szántóvetők!

Közel a bosszúd, látod már.

Majdan ha június ismét eljő

Élezd meg újra a kaszád!

Ellenségünk rettegni fog tőlünk,

ha meglátja diadalmas jelünk!

Mint kasza, mi aratja a terményt,

úgy hasítjuk a láncunkat szét!

2017. nov. 6. 01:50
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok irodalmár, költő, meg semmi hasonló, meg mindjárt elalszom, de azért leírom a gondolataim. Az első sorban többesszámban szólítod meg a szántóvetőket, a második sorban meg már csak egy szántóvető van, ami engem zavar.

Az a "majdan" nem tetszik benne, oké, hogy a 200 éves versekben találkozhatsz a szóval, de szerintem nem lesz attól művészibb a vers, hogy belepakolsz régies szavakat.

Itt az idő, most vagy soha! Fényesebb a láncnál a kasza.

A témája sem túl aktuális, szerintem ha most olvassák el a mai emberek, akkor nekik kéne valami üzenetet átadnia. Esetleg ha a szántóvető valami mai társadalmi rétegnek a metaforája lenne, akkor talán, de ki az ellenség? Soros? A migránsok? Orbán? És mi lesz júniusban? Nemzeti konzultáció? Választások?

A diadalmas jel az micsoda? A kasza? A keresztre szokták azt mondani, nem? Akkor ez valami kommunizmusra való buzdítás?

A rímeket amúgy nem nevezném rímnek:

szántóvetők - eljő ?

már - kaszád ?

tőlünk - jelünk Ezt ragrímnek hívják, elég kezdetleges használni.

terményt - szét ?

Ritmusa sincsen, valami konzisztencia lehetne benne.

2017. nov. 6. 04:20
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszi a véleményt!
2017. nov. 6. 05:07
 3/3 anonim ***** válasza:
Ha ez a 19. század előtt keletkezett, akkor oké. De ha ma valaki ilyen verset ír, az anakronizmus, szépelgés. A költészetnek akkor van értéke, ha képes megragadni a kora hangulatát, problémáit. Egy kicsit propaganda-íze is van, enyhe kora-kommunista beütése. Már csak az hiányzik belőle, hogy döntsd a tőkét, ne siránkozz.
2017. nov. 6. 18:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!