Mi a véleményetek erről a versről?
Most itt az idő, szántóvetők!
Közel a bosszúd, látod már.
Majdan ha június ismét eljő
Élezd meg újra a kaszád!
Ellenségünk rettegni fog tőlünk,
ha meglátja diadalmas jelünk!
Mint kasza, mi aratja a terményt,
úgy hasítjuk a láncunkat szét!
Nem vagyok irodalmár, költő, meg semmi hasonló, meg mindjárt elalszom, de azért leírom a gondolataim. Az első sorban többesszámban szólítod meg a szántóvetőket, a második sorban meg már csak egy szántóvető van, ami engem zavar.
Az a "majdan" nem tetszik benne, oké, hogy a 200 éves versekben találkozhatsz a szóval, de szerintem nem lesz attól művészibb a vers, hogy belepakolsz régies szavakat.
Itt az idő, most vagy soha! Fényesebb a láncnál a kasza.
A témája sem túl aktuális, szerintem ha most olvassák el a mai emberek, akkor nekik kéne valami üzenetet átadnia. Esetleg ha a szántóvető valami mai társadalmi rétegnek a metaforája lenne, akkor talán, de ki az ellenség? Soros? A migránsok? Orbán? És mi lesz júniusban? Nemzeti konzultáció? Választások?
A diadalmas jel az micsoda? A kasza? A keresztre szokták azt mondani, nem? Akkor ez valami kommunizmusra való buzdítás?
A rímeket amúgy nem nevezném rímnek:
szántóvetők - eljő ?
már - kaszád ?
tőlünk - jelünk Ezt ragrímnek hívják, elég kezdetleges használni.
terményt - szét ?
Ritmusa sincsen, valami konzisztencia lehetne benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!