Miről szól Karinthy "Nem mondhatom el senkinek" c. verse?
Először is a vers címe : Előszó
A vers pedig számomra a következőt mondja:
Egy életérzés , gondolj csak bele volt már úgy az életedben hogy egyszerre élt benned a kimondás és a magadba tartás vágya?
Az én olvasatomban a dolgok intimitása ( itt nem csak szexuális intimitásra kell gondolni ) az ami megbéklyózza a lírai ént , ezt akarja magából kiadni és elmondani mindenkinek , ugyanakkor vágyik arra is hogy megmaradjon önnönmagának minden intimitás ami az életét behálózta legyen ez keserűség vagy bánat és ezért mégsem akarja kiadni magából ezeket a dolgokat. Hát akkor mi a megoldás hogy lehet feloldani ezt a paradoxont ? Egy költőnek misem egyszerűbb mint paradoxont megoldani ! Ír róla egy verset és abban minden benne van és így már semmi sem lehetetlen , a lélek megnyugvásra talált ha nem is rögtön de elindult a verssel egy úton.
Az ordítás és az elfojtás vágya egyszerre elevenedik meg a versben!
Értem-e a verset teljesen ? Nem ! De még ennek ellenére is a kedvenceim között kap helyet!
Az előzővel részben egyetértek.
Én hozzátenném még a benső magányt. Azt a magányt, amikor senkivel sincs eléggé intim lelki viszonyod, hogy feltárhasd bensőd igazi nyers valóját. Mikor megérint ennek a fájdalma, a meg-nem-értettség fájdalma, az el-nem-fogadás fájdalma, s az, hogy mindig el kell magadat játszanod valakinek, mert igazi bensőd, mely szeretetre, gyöngéd szókra, és segítségre éhezik, túl sebezhető és gyönge, s muszáj megvédened.
De ki kell törnie valahogy, s íme "itt van, halljatok meg végre!"
Azt hiszem, a magány fájdalmából felordító lélek kiáltása az "Előszó" c. vers.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!