Számotokra mik voltak a filmtörténelem legnagyobb csavarjai?
Én "sajnos" az a típus vagyok, aki túl hamar rájön a csavarokra, meg hogy ki a gyilkos :) Szóval nehéz meglepni.
De volt egy film, aminek teljesen sikerült, nem is gyanakodtam. Magyar címe nincs (vagyis akkor nem volt, amikor néztem) The Hidden Face/ La Cara Oculta
Amik nekem tetszettek (legnagyobbnak azért nem mondanám, mert csomó filmet nem láttam, pl. amiről tudom, hogy ilyen téren fantasztikus, de nem láttam, az pl. a Harcosok Klubja és a Psycho):
- A tökéletes trükk
- Közönséges bűnözők
- Hetedik
- Törvénytisztelő polgár
- A falu
- Vágy és vezeklés
- A gépész
- Az ideális gyanúsított (1991-es... vagyis itt nem feltétlen nagy csavar, de a néző homályban tartása főleg)
Kedves 1. válaszoló! Láttad a Hideg nyomon című filmet? Na, ott tuti nem jönnél rá idő előtt, hogy ki a hunyó.
Több fordulat is van benne, és zseniális az egész!10/10 mindenkinek ajánlom!
Régen volt, de én szakszerű oktatást kaptam ebben a témában, ami a némafilmek korával kezdődött, a fekete fehér filmtől a színesig, olyan képi elemek alkalmazásával, mint a premier plan, így hát rengeteg csavarja volt a filmtörténelemnek, de ez csak a profikat érdekli manapság, illetve még azok közül sem mindegyiket.
Azért megemlíteném Sergei Eisenstein Patyomkin Páncélosának híres lépcső jelenetét, vagy Antonioni, Fellini, Coppola, Bertolucci, Hitchcock, Spielberg nevét, akiknek szinte minden filmje sokat tett, vagyis csavar volt a filmtörténelemben.
A régi filmek sokszor nem annyira látványosak, nincs bennük annyi akció, de ettől függetlenül van, ami végig izgalmas, mert maga a téma sodró lendületű és a lassúsága csak fokozza a várakozást, kiemelheti a színészi munkát.
Ilyen film volt a Halál ötven órája, amit a napokban láttam megint.
Van benne persze sok ma már zavaró tényező is, pl. következetesen tigris tanknak mondanak olyan járműveket, amik nem azok, de bizonyára az USAban senki sem tudja már, milyen volt egy tigris és imitt, amott némi naív ábrázolásmód is felfedezhető, de ettől függetlenül a korában korszakalkotó volt és még ma is élvezhető.
A modernebb filmgyártásban minden kategóriának vannak remekművei, bár az elsők, azok amelyek egykor nagy feltűnést okoztak, gyakran ma már nem hozzák ugyanazt a hatást, mert számos sokkal gyengébb filmben aztán a korszakalkotó jeleneteiket megismételték, leutánozták, így elcsépeltté vált és így maga az első, a 'csavart' hozó film is elvesztette értékét.
Azért adnék egy korántsem teljes listát
válogass kedvedre
Az előzőhöz:
Hosszú a kommentlista, de érdemes beleolvasni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!