Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Grafitot elmaszatolni?

Grafitot elmaszatolni?

Figyelt kérdés
A rajztanárom szerint igénytelen ha valaki a grafitot elkeni pl zsebkendővel vagy fülpiszkálóval, mert akkor olyan tónusokat veszítünk el, ami miatt nem lesz kontrasztos a kép, és csak szenet szabad elkenni. Mégis sok youtube videóban látom profi grafikusoknál, hogy zsebkendőt és fülpiszkálót is használnak. Most akkor mi a helyes?

2017. ápr. 24. 21:10
 1/6 anonim ***** válasza:
92%
Nincs ilyen, hogy az egyik helyes a másik meg helytelen. Más hatást lehet elérni a két technikával. Ha valamit fotorealisztikusra akarsz megcsinálni, akkor muszáj lesz kenni is, ha viszont grafikusabban, lazábban, vonalasabban akarod kezelni a felületeket, akkor valóban rosszul néz ki, ha el van kenődve néhol. Ami fontos az az, hogy megfelelően legyen elkenve ha el akarod kenni, azaz ne maszatosnak nézzen ki a felület. Az butaság, hogy nem lehet kontrasztos a kép ha elkened, nagyon puha ceruzákkal és több réteggel nagyon sötét tónusokat is létre lehet hozni. Én személy szerint ha modell alapján rajzolok nem szeretek kenni, ha viszont élethűbb hatást akarok elérni mondjuk egy tárgyrajznál, akkor az alapot elkenve rakom fel és utána arra megyek rá vonalasan. Szóval egyik se "tilos", más a kettő, másra jó őket használni, de ahhoz hogy igényes eredményt kapj jól kell őket csinálni.
2017. ápr. 24. 21:55
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
A tanárok általában ezt azért mondják, mert megtanulni jól maszatolni nem olyan egyszerű, és azt akarják, hogy először megtanulj maszatolás nélkül tónusozni. A kezdő rajzosok minden létező tónust el akarnak kenni, amit csak meglátnak (sokszor lustaságból, sokszor tudatlanságból), a tanárod pedig ettől akar megóvni, és ezért akarja, hogy anélkül dolgozz. Én a helyedben megfogadnám, és félre tenném a dolgot, ahogy tettem is anno (én is megkaptam ezt a tanácsot), és nem bántam meg, hogy így tettem, mert sokkal magabiztosabbnak érzem a tónusaimat azáltal, hogy rá lettem erre kényszerítve. Ha teljesen jól kezeled már az árnyékokat, elkezdhetsz újra foglalkozni a madzatolással, de ezúttal már sokkal tudatosabban fogod használni, és csak ott kensz, ahol tudod, hogy szükséges.
2017. ápr. 24. 23:45
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem profiként úgy vélem,a fentiekkel egyetértve,hogy cerkánál az is a baj,hogy ha maszatolsz,akkor az kevésbé tudatos és karakteres eredményt ad. Tónusozás jól jöhet a vázlatozásnál is később,mivel egyértelműbbek a tónus különbségek.
2017. ápr. 25. 22:06
 4/6 anonim ***** válasza:

Igen, a legtöbb rajztanár ellenzi ezt a módszert. De azért, mert ők akadémikusak, csak a már lefektetett szabályokat követi, semmi kreativítás nincs bennük.

Amikor gimis voltam én egy szakközepes rajzszakkörre jártam a barátom révén, és ott volt egy nagyon jófej rajztanár, aki figyelmeztetett, hogy ezt nem csipázzák úgy általában, de mégis ő mutatta meg, hogy milyen egyszerűen és jól lehet így dolgozni.

Egy időben rakászámra gyártattam az olyan szénrajzaimat, amelyeknél zsebkendővel kentem el a cuccot. Akinek csináltam, annak tetszett.

Banksy könyvében olvastam egyszer: "Gondolkodj a skatulyán kívül, törd össze a skatulyát, és vágj bele egy éles kést is."

2017. máj. 6. 12:38
 5/6 anonim ***** válasza:

*rakásszámra gyártottam, nem gyártattam. :D

Amúgy a grafit erre tényleg kevéséb alkalmas, de azzal is lehet szépen és jót.

2017. máj. 6. 12:45
 6/6 anonim ***** válasza:
Ez azért van,mert azért van egy olyan elv,hogy előbb tanuld meg,amit az elődök (vagy inkább tanulj tőlük), majd gyúrd át képedre. Persze kérdés,hogy mi a jobb, ha előbb saját stílust fejleszt ki valaki és hozzá tanul, vagy fordítva.
2017. máj. 6. 13:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!