Tenorkulcsot basszuskulcsba transzponáló program? 17/L
Rendeltem netről egy kottát, basszuskulcsban játszom és az egész kotta tenorkulcsban van, mert sok lenne a pótvonal, én viszont csak lassabban olvasok tenorkulcsban. Tudtok olyan zenei
kottaíro programot, ami ingyenes és szkennelés után átírja nekem automatikusan a tenorkulcsos kottát basszuskulcsba? Nagyon nagyon köszi előre is!
Gondolkozz violin kulcsban,és transzponálj egy szekundot oktávváltással.Az egyszerűbb.
Én B trombitával folyton transzponálok.
A tenorkulcs közepe,az egyvonalas"C"-t jelöli(Ami violinkulcsban,az alsó pótvonalon van.),tehát a tenorkulcsban,az egyvonalas"C",a 4.vonalon van.
Ha transzponálva gondolkodsz,egy kvintet kell ugrani.
Nyilván,blattolni olyat,csak a nagyon jók tudnak.
Én javaslom,hogy motívumokra bontva tanuld olyan lassú tempóban,ahogy hibátlanul képes vagy eljátszani.Ha 3-szor sikerült hibátlanul,gyorsíts egy kicsit,és gyakorold addig,míg úgy is sikerül 3-szor hibátlanul.Utána jöhet lassabban összekötni a motívumokat periódusonként,s ugyanúgy,mint korábban.
Azt tudomásul kell venni,hogy a kottát 1-2 alkalommal kell csak leolvasni korrektül,s utána,az újjainkat-fúvósoknál a szájat is-be kell "idomítani"a technikára.Ez a nehezebb feladat!
Rendszerint,az idomítás,egy idő után görcsöt okoz,s ilyenkor pihentetni kell azt a muzsikát,és egy-két nap pihi után ismét elővenni.Ha erőltetjük sokáig,rögzülnek a görcs miatti hibák az ujjakban.
Kérdező!
Milyen hangszeren játszol?
Az,egy csodás műszer!...Remélem,te nem vagy egy melléfagott!:)...
Ügyelj a túl mély hangok túl gyakori játszására!Frekvenciája megmozgatja a felső koponyacsontot,ami hosszútávon árthat úgy,mint a szuzafonosoknak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!