Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Miért tartják művészibbnek...

Miért tartják művészibbnek ezeket a verseket?

Figyelt kérdés
Miért tartják az emberek művészibbnek azokat a verseket, amikben nincsnek rímek, és olyan, mintha hasraütésszerűen írna le a szerző mindent, ami az eszébe jut, mindenféle meggondolás nélkül? Tudom, hogy a művészet szubjektív, de érdekel ez a téma.

2016. szept. 20. 21:37
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Mert képtelenek jobbat írni, ezért alacsonyabbra tették a mércét. Ha Petőfi szintjét tartanánk költői színvonalnak, senki sem tudna megélni költészetből, így viszont néhány ember hivatásszerűen tudja a költészetet űzni.
2016. szept. 20. 21:53
 2/4 Molyember ***** válasza:
23%
Ha tényleg érdekel, nézz utána a posztmodernnek.
2016. szept. 21. 02:14
 3/4 anonim ***** válasza:
75%

A jó vers gyönyörködtet - rímmel vagy anélkül. Hiába ügyes rímjátékosok a slammerek, ha cserébe alpáriak és taszítók; hiába rímtelenek és (két különböző képüknek hála) látszólag összefüggéstelenek a haikuk, ha cserébe gyönyörűek és mélyenszántók.

Én sokkal jobban bele tudok feledkezni egy szürrealista (vagy egyéb -ista) versbe, mert megdolgoztatja az agyat: miért van itt ez a szó; mire gondolhatott a költő?!

Dalí ugyanolyan művész, mint Leonardo, etc. Ha a stílus mögött tartalom van, az művészetnek számít.

Másik példa: Ady. Ő ugyan rímelt, de sok helyen feledte a szótagszámot, mert valamit nagyon el akart mondani. Semmivel sem rosszabbak a versei, sőt.

Ami összevisszának tűnik, gyakran ugyanolyan gondos tervezés eredménye. A költészet a lélek megérintéséről, az érzelmekről szól, nem a rímekről (ez amúgy is középkori hozomány).

Ez persze csak az én véleményem, és korántsem jelenti azt, hogy nem szeretem az összeszedett rímmestereket. De míg egy Petőfi-verset a ritmusáért, a hangulatáért méltatok, Fodor Ákos (és bárki más) haikuit a csodás, mégis "disszonáns" képekért szeretem. Van, aki nagyon megfontoltan állítja össze azt a 17 szótagot, van, aki leírja, ami épp eszébe jut. Ha egy igazi haiku nem művészi, nem tudom, mi az.

2016. szept. 21. 13:18
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Művészibbnek nem tartják, csak ugyanolyan művésziek.

Babits vitázott erről Kassákkal, én Babits véleményét osztom: az ilyen versben, mivel nincs rím, nagyon nagyot kell mondani. tehát valóban létezhetnek olyan költők, akik akkora művészek akkora mondanivalóval, hogy az minden más nélkül megállja a helyét (ehhez nagy adag kompozíciós készség is kell). Azonban (ezt is Babits mondta) nagyon-nagyon kevés olyan ember van, aki tényleg ekkora költő. Az, hogy minden második oldalon van ilyen vers, az túlzás. Babits a Tett folyóirat költőit kritizálta: nem lehetséges, hogy egy folyóirat folyamatosan ilyeneket hozzon, ennyi ilyen tehetség egyszerűen nincs.

Itt pedig az én véleményem:

kedvencem, hogy ha itt valaki megosztja a versét, és közlik, hogy nem rímel, azt válaszolja, vannak szabad versek is. De az az igazság, hogy látszik, hogy akart ő rímet, csak nem sikerült. Szóval a szabad versek nem így születnek, hogy valaki nem tud írni, ideális esetben legalábbis. Tehát valóban van 1 vagy 2 vagy 10 ember akinek van olyan tehetsége, hogyyg ezekkel tudjon bánni, de ők sem hiszem, hogy köteteken keresztül, egy egész életműben.

2016. szept. 23. 11:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!