Hangsúlyozható komoly verset szeretnék versmondó versenyre! Tudnátok?
Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról
Ez elég hosszú vers, de szerintem kiváló szavalni, bár el kell ismerni, hogy megtanulni azért nehézkes a terjedelme miatt. (A linkelt oldalon két vers van, csak rossz a tördelés, a vastagon szedett Szabadság már a következő vers).
Vörösmarty Mihály: A vén cigány
Ez egy bordalba öntött rapszódia, elég jól hangsúlyozható. Szemben az előzővel elég dallamos is, de ettől még alapvetően ez egy szomorkás vers.
Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban
Ez inkább egy elmélkedős, filozofikus vers, néha nem kevés indulattal. Az előző kettőnél jóval nehezebb megfelelően hangsúlyozni, de épp ez benne a kihívás.
Márai Sándor: Mennyből az angyal
Ebben a versben a történelem egy szeletje: az '56-os forradalom jelenik meg. Ezt megfelelően hangsúlyozni még az előzőnél is nehezebb, de szerintem az összes közül ez a legszebb.
Márai Sándor: Halotti beszéd
Szintén a nehezebb versek közé tartozik, elég komoly témája van, a nemzethalál jelenik meg benne, de a mondandóját rendkívül szofisztikáltan adja elő.
Arany János: Mindvégig
Az eddigiek közül ez a legdallamosabb vers, de megkockáztatom, hogy talán a teljes magyar költészet egyik legdallamosabb verse ez. Az eddigiek közül ez a legrövidebb is. Szerintem ennek az előadása során az a nehézkes, hogy a vers eredeti dallamosságát, amit olvasás közben is érzel, valahogy szóban vissza kell adni. Hidd el, nem olyan egyszerű, ez igazi kihívás.
Hirtelen úgy ezek jutottak most eszembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!