Hogyan legyek egyedi, "művész"?
21 éves lány vagyok.
Kiskorom óta rajzolok, mert megnyugtat, kikapcsol.
Volt egy 2 éves időszak, amikor nem "alkottam", de tavaly visszatértem. Rengetegen mondják, hogy szép, ügyes, jó rajzokat hozok létre. A problémám, hogy mindet csak MÁSOLOM. Bármit lemásolok, e fejből nem tudok rajzolni.
Sose tanultam a művészetet, aját magamat fejlesztem, mégis megakadtam.
Nem megy a fejből való alkotás, és már idegesít, minden nap ezen rágódom, mert szeretnék egyedit alkotni. Hogy tudom ezt elérni?
Rengeteg rajztanfolyam van. Olvass festők életét. Meg fogod látni, elvétve vannak közöttük önfejlesztő zsenik. A döntő többség festőiskolában kezdte. Sőt, folytatta elég sokáig.
De ez neked is eszedbe juthatott volna.
Nos, először is érdemes tisztáznod magadban, hogy pontosan mit akarsz elérni. Fejből olyan realisztikus képeket alkotni, mint amiket most másolsz? Ahhoz nagyjából egy autista szuperképességei kellenek. Azok a művészek, akik a képzeletet realisztikusan ábrázolják, ők sem fejből teszik, hanem rengeteg egyéb munkát fektetnek bele: vázlatok tömege, saját készítésű kis szobrok (ruhákkal), makettek, rengeteg tanulmány és referenciakép a kisebb részletekhez... Szerencsés esetben is hetekig, hónapokig dolgoznak egy-egy képen.
Vagy esetleg valami sajátos stílust szeretnél? Az pedig gyakorlás kérdése. Valóban nehéz nekiállni, amikor az ember csak a másolást gyakorolta hosszú ideig. De ezt is lehet apró lépésekben csinálni, pl.:
1.) Gyakorlod azt, hogy hogyan kombinálj össze két vagy több képet másolással
2.) Módosítod egy kép színeit a fény-árnyék viszonyok megtartása mellett
3.) Megrajzolsz egy halvány vázlatot és fejből próbálod meg tónusozni/kiszínezni/kifesteni
4.) Végül pedig elkezdesz kísérletezni a sajátos formákkal azzal, hogy fejből próbálsz meg vázlatolni és színezni.
Érdemes azt megjegyezni, hogy az ember nem tudhatja előre, hogy milyen lesz az ő saját, egyedi stílusa, amikor az elkezd kifejlődni. Velem is megesett, hogy teljesen más volt a célom és az alkotás alatt jöttem rá, hogy amit kigondoltam, az egyáltalán nem az, ami engem kielégít. Az kell, hogy kipróbáld a lehető legtöbb alkotási módszert és technikát, hogy ki tudd választani a neked legjobbat. Ja, és persze folyamatosan firkálni, ha egy kis késztetést érzel. Nem szabad elveszni az inspirációt. :)
Sok sikert kívánok!
23/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!