Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Ha van egy sima alapozott...

Ha van egy sima alapozott vásznam, akkor mennyit kell elhagynom, hogy a keretező be tudja keretezni?

Figyelt kérdés
2016. jún. 20. 13:04
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Attól függ, hogy milyen keretet csináltatsz. Van olyan keret is, ami közvetlenül a vászon keretét öleli körül, és magára a vászonra egyáltalán nem takar rá. Általános szabály az, hogy minél nagyobb a vászon területe, annál szélesebb a takarás, de ez sem törvényszerű.
2016. jún. 20. 13:38
 2/11 A kérdező kommentje:

Akkor tehát,ha hagyok 1cm-et mindenhol,az bőven elég?

Egyébként ilyenkor kasírozzák vagy tűzőgéppel rögzítik?

2016. jún. 20. 13:49
 3/11 anonim ***** válasza:

üdv! Keretező vagyok. Ki van feszítve vakrámára vagy nincs?

Ha nincs felfeszítve, akkor legalább 8 cm-re szükség van oldalanként, hogy rátudja hajtani és alátűzni a keretező a rámára. Feltételezem viszont, hogy feszítettet vettél.

Az, hogy mekkora a keretléc falc az a keretvastagságtól is függ. A falc az a rész, ami rá fog takarni a képre. Nem is értem az első válaszolót, nincs olyan keret amin ne lenne minimális falc, különben hogyan rögzíti? Oldalt szegeli rá?

Szóval néhány centi széles léceknél általában maximum fél centi a rátakarás.

Vannak horror árban 10-20 cm széles lécek, amiknél már 1 cm a falc, de valamiért kizártnak tartom, hogy olyant akarsz.

2016. jún. 20. 14:00
 4/11 anonim ***** válasza:

3. voltam, közben látom, hogy írtál, ezek szerint nincs feszítve. Kasírozni is lehet, és olcsóbb is, mert a vakrámázás költségesebb. Legalább is nálam.

Mivel fested amúgy? Olajjal? Akrillal?

2016. jún. 20. 14:04
 5/11 A kérdező kommentje:
Akril
2016. jún. 20. 14:07
 6/11 A kérdező kommentje:
A lényeg,hogy van egy vászontömb,ami kényelmesen hordható és tárolható is . Ismerem a kasírozott vásznat, az is jó egy kis léckerettel,de kész képet kasírozni,azt nem tudom,hogy mennyire kivitelezhető.
2016. jún. 20. 14:10
 7/11 anonim ***** válasza:

Az jó, sokat bír, és viszonylag rugalmas festék. Szerintem akkor egyszerűbb ha kasíroztatod, és legyen 2 cm oldalanként, akkor a keretező sem köpköd. Nálam legalább is elég hozzá. Azt 2 centit is csak azért szoktam javasolni, mert néha hiába próbálják a művészkék szabályos kereten belül megalkotni a művet, az a derékszög sosem derékszög. Meg festés közben a nedvességtől néha hullámosodik, vetemedik a vászon is, amit valahogy korrigálni kell a feszítésnél.

hiába rajzolod fel előre, hogy most itt van egy 50x70 cm tartomány és abban dolgozol, az sokszor a végére nagyon nem az lesz. Szóval azt vedd számításba, hogy kell egy kis felesleg amit le tud a keretező vágni a kasírozásnál, meg a fél centit amit rátakar a léc.

2016. jún. 20. 14:17
 8/11 anonim ***** válasza:
Kivitelezhető, de nem tudom milyen minőségű. Van amelyik nagyon jól elő van alapozva, de van amelyikről le van spórolva az alapozó és eléggé lyukacsos. Általában a kasírozást könyvkötészeti ragasztóval végezzük ami folyékony. Én magam is festek, és én pluszban át szoktam alapozni a már alapozottnak vett vásznat is. Az a biztos.
2016. jún. 20. 14:31
 9/11 A kérdező kommentje:
Igazából azért kérdéses a dolog,hogy mennyire érdemes ilyenre festenem, mert ha később meg az utólagos kasírozással tönkrevágatom a képet,vagy megdrágítomm túlzottan a dolgokat,akkor jobb,ha maradok az előre kasírozott dolgoknál.
2016. jún. 20. 14:39
 10/11 anonim ***** válasza:

# 3-nak (1-es vagyok.)

"Nem is értem az első válaszolót, nincs olyan keret amin ne lenne minimális falc"

Van ilyen, én is kaptam ilyeneket.

"különben hogyan rögzíti? Oldalt szegeli rá?"

Úgy is lehetne, de az én esetemben nem erről van szó. Egyszerűen a keret körbe van építve a vakráma köré, teljesen passzentosan, a keret belső felülete a ráma felületére illeszkedik rá.

A titka valószínűleg az, hogy nem képkeretező szakember készítette, hanem csak egy amatőr "famunkás", ahogyan magát szerényen nevezi. :)

2016. jún. 20. 14:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!