Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Művészek: Ti hogyan reagáltok...

Művészek: Ti hogyan reagáltok arra a kérdésre, hogy "Abból tényleg meg lehet élni?! "

Figyelt kérdés

Én idegbajt kapok. Mondjuk én csak tervezem + dolgozom azon, hogy megélek a kreativitásomból (mint illusztrátor), és nekem is vannak kétségeim, hogy meg tudom-e csinálni, de nem adom fel.

Az a rossz, hogy úgy ítélik halálra az elképzelésemet, hogy nem is látják, vagy tudják, hogy mire vagyok képes.

Miért teszik fel ezt a kérdést egyáltalán?

2016. jún. 10. 20:24
 1/8 piriiiii ***** válasza:
100%

Azt, hogy még nem haltam meg.

Teljesen jogos amúgy a kérdés a részükről. Általában olyanok teszik fel, akik nem értenek hozzá, nem élnek benne, el sem tudják képzelni. És csak egyfelől látják az egészet, kívülállóként.

Ezzel mondjuk nem feltétlenül ítélik szerintem halálra az elképzelésedet (vagyis Téged). Azt ítélik halálra, hogy pénzt is tudsz vele szerezni. Pár száz éve még nagyon jól meg lehetett élni belőle, ma már nem igazán, legalábbis a legtöbből.

A művészet nem éppen a pénzkeresés csúcsán van, mint foglalkozás. Az "átlag"emberek, akik nem művészettel foglalkoznak, nem látnak a művészetben semmi hasznosat, semmi olyat, ami fizikálisan és valóságosan megjelenik és segít a népen (például a kereskedelemmel szemben). Csak annyit látnak, hogy a művészek naplopók, "szép dolgokat" csinálnak, olyat csinálnak, amit szeretnek. Ha már itt tartunk, szerintem valamilyen irigység és egyben vágyakozás is mondatja ezt velük egy szabadabb életre.

2016. jún. 10. 20:33
 2/8 A kérdező kommentje:

Wow, köszi piriiiii, ez kellett.

Nagyon meg kell fizetni azért a szabadabb életért, és van, aki nem teszi ezt meg. De nem én tehetek mások életviteléről.

Miért ne segíthetne a népen? Mennyi mindent lehet ábrázolni, ami új gondolatokat ébreszt az emberekben, és mennyi kikapcsolódást nyújthat mondjuk egy mesterséges világ egy számítógépes játékban... a szépségről nem is beszélve.

Talán csak jobban hinnem kellene magamban, mert a kérdésük olyan, mintha a saját bizonytalanságomat erősítenék fel. Nem adom fel: egy év lesz, mire befutok, vagy öt, nem érdekel.

2016. jún. 10. 20:49
 3/8 piriiiii ***** válasza:

Egyetértek Veled. A művészet nagyon sokat ad.

A kereskedelem egy része, az élelmiszeripar például főként a fizikai táplálékot adja, de kell lelki táplálék is. Az író is művész, az irodalom is művészet például ugyanúgy, és (szerencsére) még egészen sokan olvasnak. Mondjuk az más kérdés, hogy mit is pontosan. :)

Az emberek nem gondolnak bele, hogy milyen lenne művészet nélkül. Rengetegen hallgatnak nap, mint nap zenét. Az is művészet. Filmet néznek. És ezek még csak az alapvetőbb, "népszerűbb" ágak.

Én például kifejezetten rosszul élném meg az életet zene nélkül. Szinte majdnem olyan létszükséglet, mint az étel, a víz. És nem túlzok. Na jó, talán picit. :)

2016. jún. 10. 21:48
 4/8 piriiiii ***** válasza:
És mit illusztrálsz?
2016. jún. 10. 21:49
 5/8 A kérdező kommentje:

Egy idézet ugrik be Dosztojevszkij-től:

"A művészet ugyanolyan szükséglet az ember számára, mint az evés, ivás. A szépség és az azt megtestesítő alkotás vágya elválaszthatatlan az embertől, enélkül jószerivel nem sok örömet talál a földön. Az ember megkívánja, megtalálja és befogadja a szépséget minden feltétel nélkül, csak azért, mert szépség, és áhítattal leborul előtte, nem kérdezi mire használható, és mit lehet rajta vásárolni."

A szépség szerintem életfeltétel, a szórakozás/játék pedig alapvető emberi szükséglet. Ezzel csak az vitatkozna szerintem, aki valamit próbál elnyomni magában, mondjuk a folyamatos munkával.

Majd írok privátban, mutatok pár képet, amiket készítettem :)

2016. jún. 10. 22:18
 6/8 piriiiii ***** válasza:
Ismét csak egyetérteni tudok. :)
2016. jún. 10. 22:27
 7/8 anonim ***** válasza:
Aki ilyet mond, soha nem adna pénzt művészeti alkotásért, azért mondja. Igen kevesen igénylik az művészetet, inkább giccs, meg pop zene kell nekik, olcsó szappanopera. Akinek az élet a túlélésből áll, nem gondolkodik ilyen dolgokon, megelégszik a természet szépségeivel, ami tökéletesebb mint a művészeti alkotás, de talán az se érdekli.
2016. jún. 12. 17:34
 8/8 anonim válasza:

Ez képzetségi szinttől függ. Ha főiskolát /egyetemet végzel akkor elmehetsz pedagia és alkalmazott művészeti irányba is, ha még tovább tanulsz kutatás és fejlesztésben is érdekelt lehetsz.

Ma már alapfeltétel képzőművészeti szakokon a legmodernebb digizális platformok ismerete és használása.

például egy profi digitális nyomdában vagy grafikai/designer stúdióban kiadvány, arculattervezés stb. is művészek csinálják és nagyon jól lehet keresni ha az ember profi.

Az a probléma, hogy az átlagember nem lát bele az alkalmazott részébe (nem is érdekli). Nem tudzs úgy 5 métert tennie gy városban, hogy valamilyen mesterséges vizuális inger ne érjen: plakátok, címerek,logók,emblémák, piktogrammok, termék/szolgáltatás arculata,újságok,könyvek stb. felsorolni se lehet. Ezekben nagyrészt grafikusok keze van benne.

2016. jún. 26. 21:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!