Ha van párizsi Notre-Dame és reimsi Notte-Dame, akkor miért a párizsi a híresebb, vagy egyáltalán miért van több?
Ez a "miért van több" része a kérdésnek kicsit furcsán hangozhat.
Notre-Dame = Nagy Asszony?
+A párizsi Notre-Dame (franciául: Notre-Dame de Paris) Victor Hugo híres regénye.
Értem.
A Wikipédián ez olvasható: "...A mű címe alapján a regény igazi főszereplője a Notre-Dame székesegyház, amely az egyik legnagyobb és legismertebb katedrális a világon..."
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a legtöbben azt hiszik, hogy csak Párizsban van, és úgy emlegetik
- Képzeld, voltam a Notre-Dameban!
- Melyikben?
- Mi az, hogy melyikben?
hát rosszul tudják. Például a budai Mátyás templom is Nagyboldogasszony - az is tkp Notre Dame (franciául a "notre" - a mi, miénk, "Dame"- asszony jelentésű szó - vagyis: "Miasszonyunk" ami Istenanya (egyik)
neve.
De így, hogy "láttam a Notre-Dame-ot", ha ezt hallom, én is a párizsira gondolok először, talán, mert az a leghíresebb.
A bp.-i bazilika Szent István bazilika, mert Szent Istvánnak van szentelve, és ő a védőszentje. De sok Szent István templom van: Gyergyószentmiklós, Sopron, Rákosfalva, Újpest, Debrecen, Százhalombatta, Győr, Kiskunfélgyháza, Pécs, Dunaharaszti stb - és még nagyon sok helyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!