Van valami történeti, történelmi vagy vallási magyarázata annak, hogy az ír (és általában a kelta) táncosok nem mozgatják a kezüket/karjukat?
Néhány évvel ezelőtt voltam a Bretagne-i (Lorient) kelta fesztiválon, és a tévében is gyakran látom ezeket a táncosokat, akik csak a lábukkal járják, de azt aztán gyönyörűen.
Kíváncsi vagyok, van-e ennek valami oka/magyarázata.
Tudtok erről valamit?
Kösz a gyors válaszért, de biztos vagyok benne, hogy van valami egyéb magyarázata.
Hallottam a napokban erről valamit harangozni, de csak félfüllel, nem volt időm odafigyelni.
Ezért írtam ki ide a kérdést.
Nem hallottam az ide vonatkozó magyarázatot.
Az első válaszoló viszont butaságot mond. A "kézmunka" egyáltalán nem akadályozza, hanem pont hogy segíti a "lábmunkát". Meg lehet nézni egy kalotaszegi legényest, vagy bármelyik magyar szólótáncot. ;)
Ez mind szép, de a kérdésemre eddig senki nem adott választ!
Nincs köztetek valaki, aki ismeri a kelta, ezen belül is az ír hagyományokat?
Csak annyit tudok, hogy a druidák rituális táncából nőtte ki magát. Talán az öltözetük nem tette lehetővé a kar szabad mozgását (gyakran bújtak állat bőrbe).
A kelta mitológiában nagy tiszteletnek örvendtek a fák, különösen a tölgy, talán a fák mozdulatlanságát próbálták megjeleníteni a merev felsőtesttel.
Ezek csak találgatások, ezekből az időkből nagyon kevés történelmi emlék maradt fenn, teljesen hiteles választ kétlem, hogy fogsz kapni ebben a kérdésben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!