Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mi a himnusz üzenete?

Mi a himnusz üzenete?

Figyelt kérdés
Verselemzést kell írni és már csak a himnusz üzente/ végkicsengése kéne. NEM a megzenésítése meg ilyenek, hanem az hogy mit üzent a költő ezzel. Valaki valamilyen értelmes válasz?
2015. dec. 6. 10:15
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

"A Himnusz nem vallásos szerzemény, nem zsoltár, nem egyházi ének. Semmi köze a tételes istenhithez."

Azért ezt így elég lazán veszed. Kölcsey hívő volt és az általa hitt istent beleírta a költeményébe és valószínűleg egy pillanatig sem merült fel benne, hogy ki kéne venni azt a szót belőle. Ha ez nem vallásos szerzemény, akkor mi igen? Egyszerűen úgy érzem, hogy egy szekuláris államban leírni a himnuszba azt, hogy Isten nem helyénvaló. De szerintem te is egyetértenél ezzel, ha mondjuk Kölcsey egy muszlim kisebbséghez tartozott volna és ma úgy kezdődne a Himnusz, hogy Allah áldd meg a magyart és nem beszélnél itt racionalitásról meg arról, hogy semmi köze az istenhithez.

"Nem érted. Az a baj, hogy egy létező Joe bácsitól, államtól, Sorostól stb. várják a megoldást. Ahelyett, hogy tennék a jót, kreatívan, alkotóan dolgoznának, tanulnának - és természetesen az istenhithez semmi köze..."

Nem ugyanezt mondtam? Az utolsó megjegyzést leszámítva.

2015. dec. 18. 14:58
 12/15 anonim ***** válasza:

Az isten mindenkinek egy valami olyan - nem tudok rá hirtelen jobb szót- felsőbbrendű valamit jelent, amit már nem tud befolyásolni, sőt inkább az befolyásolja őt, mintegy hatalma van fölötte.

És különböző neveket adnak neki, Isten, Jehova, Allah, stb. Adódik belőle, hogy hisznek is benne, melyik hogyan kívánja a hívőitől.

Az ateizmus sem más, mint hit abban, hogy nincs isten.

A szekuláris állam csak az állam létét válaszja külön az egyház(ak) lététől. A történelmi szimbólumok megváltoztatása igazából nem lenne más egy szekuláris államban, mint a múlt megtagadása, cenzúrázása, eltörlése. Könyvégetés, ilyesmi.

És ugye tudjuk, hogy kiknek a hasznát szolgálja az " a múltat végképp eltöröljük" elv.

2015. dec. 18. 15:51
 13/15 anonim ***** válasza:

"És különböző neveket adnak neki, Isten, Jehova, Allah, stb. Adódik belőle, hogy hisznek is benne, melyik hogyan kívánja a hívőitől."

Igen, és a szekuláris államnak nem szabad egyik elnevezést se előnybe részesítenie a többinél, merthogy a szekuláris államban ez is benne van, nem csak, amit írtál róla.

"A történelmi szimbólumok megváltoztatása igazából nem lenne más egy szekuláris államban, mint a múlt megtagadása, cenzúrázása, eltörlése."

Mit jelent az, hogy a múlt megtagadása? Én például a hátam közepére sem kívánom azt a korszakot, amikor voltak jobbágyok vagy amikor egyes rangokkal rendelkezők több törvény adta előnyt élveztek. Ha arról van szó, hogy meg kell változtatni ezeket az elnyomó rendszereket jelképező szimbólumokat, akkor nem értem mi a baj a múlt megtagadásával.

2015. dec. 18. 17:00
 14/15 A kérdező kommentje:
huh, jó sok válasz köszi
2015. dec. 25. 11:53
 15/15 mesikeh05 válasza:
Én még mindig nem látom a kérdésre a választ TT
2023. máj. 29. 11:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!