Nem is számítok 'művésznek' ha nem tudok magamtól alkotni?
Vannak művészek, akik mindig valami alapján rajzolnak.
Személy szerint én nem leszek elégedett, ha nem tudok magamtól alkotni... A referencia és ihlet egy dolog, de a másolás... Hasznos persze az is, gyakorlat, tanulmány, de... Nem igazi, saját mű. Ha lefestesz egy modellt, az azért saját mű, hiába használod a modellt s a fényviszonyokat. Nem tudod úgy másolni, mint egy festményt, sokkal többet kell beleadnod magadból s egy jó festő átlényegíti a dolgot. Még egy fotós sem csak kattint, ő is hozzátesz valamit, egy festő pedig sokkal többet.
Teljesen magunktól alkotni bonyolult műveket jóval nagyobb tudást követel meg, persze ahhoz, hogy művész legyen az ember, nem előfeltétel ez a szint.
Nehéz írnom, oly sok gondolatom van a témában, itt örvénylenek, s késő van, nem érek kisregényeket írni, amiknek nem is tudom, lenne-e értelme. Ezek az én gondolataim, mások egészen máshogy képesek a témához állni.
Szerintem a szolgai másolás nem igazi alkotás (tudom, milyen sok óra alatt viszonylag hűen lemásolni egy nagy művész alkotását. viszonylag alatt azt értem, hogy látványos, de persze látszik a vonásokon, hogy jóval kisebb készítette. viszont ama ember saját képeinél több nagyságrenddel impozánsabb. egész jól tudok másolni. rajzolni és festeni pedig nem és fantáziám sincs sok).
De nemcsak szolgai másolás létezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!