Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mit gondoltok a Makovecz féle...

Mit gondoltok a Makovecz féle építészetről?

Figyelt kérdés

Nekem nagyon tetszenek.

Olyan különlegesek azok az épületek.

Sokszor olyan, mintha valami fantasy regényből vagy a Gyűrűk urából jött volna elő.

Viszont, sokszor meg futurisztikus , sci-fibe illő elemeket is felfedezni.

Aki nem ismerné:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2015. nov. 15. 19:26
 1/10 anonim ***** válasza:
Nekem abszolút tetszik a munkássága. Teljesen egyedi, mindamellett jól is néz ki.
2015. nov. 15. 19:44
 2/10 anonim ***** válasza:

Ízlés dolga.

Nekem giccses.

2015. nov. 15. 19:46
 3/10 anonim ***** válasza:
75%

Az épületei nem funkcionálisak és magas a karbantartási igényük.

Esztétikailag van akinek tetszik, de ettől még nem lesz jó egy középület.

2015. nov. 15. 20:03
 4/10 anonim ***** válasza:

Én építészként azt mondom, hogy valóban különlegesek és ő legalább megpróbált újat alkotni a többi kortárs építésszel ellentétben.

Ugyanakkor sajnos a hármas válaszolóval is egyet kell értenem. Viszont azt is be kell látni, hogy mára az építészet eléggé öncélú lett; ritka az olyan, amikor valóban az emberek igényei vannak előtérben és nem a művész alkotói szabadsága.

Az meg csak egy mellékes dolog, hogy ő nem volt egy felfuvalkodott hólyag, mint úgy általában a kollégái. Volt hozzá szerencsém még akkor, amikor élt; tartott nálunk előadást az egyetemen.

2015. nov. 22. 00:21
 5/10 anonim válasza:
100%

ez nem építészet, hanem szobrászat. Öncélú. Igaz látványos, de nem célszerű és kicsit sem költséghatékony.

Pl. az egri uszoda maga az építészet megcsúfolása. A szakrális építészete mondjuk egész értelmezhető. (pl pilisi Boldogasszony kápolna).

2015. dec. 12. 12:15
 6/10 Titusztitusz ***** válasza:
Én a magam részéröl a "Makovecz féle építészetet" sohasem tartottam semmire sem...Pont azért nem, amiért te viszont csodálod...Nálam ugyanis a fő szempont mint mindig minden téren az EGYSZERŰSÉG, a CÉLSZERŰSÉG, a minnél gazdaságosabb, és olcsóbb kivitelezés...Szóval azt hiszem, hogyha rajtam múlt volna a dolog, én Makovecz-et sürgősen eltanácsoltam volna az építészettöl...De persze ez csak az én meglátásom...
2015. dec. 12. 12:57
 7/10 anonim ***** válasza:

Nekem kimondottan nem tetszik a Makovecz féle un. organikus stílus.

Igazándiból az vele a baj, hogy DRÁGA, pazarló, és meggondolatlan.

-Túl sok fát használ. Vannak helyek(pl.egri fürdő), ahova nem alkalmas a fa, de mégis erőlteti.

-Olyan helyekre tesz ablakot, ahol 5m létra nélkül lehetetlen azt takarítani. A mocskos ablak meg ugye szintén nem túl szép látvány.

-Azokat a nagy helyiségeket(csarnokokat?) Fűteni, illetve sötétedés után bevilágítani szintén minden, csak nem energiatakarékos(környezetvédelem 5*).

-Túl sok üveget használ. Szép, meg világos, meg minden, de télen fagyasztó, nyáron meg sütő lesz a házból.

Én úgy gondolkodok, hogy először tervezzünk egy funkciójában tökéletes és tartós tárgyat, ami nem baj, ha bűnronda. Majd ha ez megvan, szépítgethetjük amíg csak akarjuk.

Ezzel szemben Makovecz illetve a legtöbb építész és formatervező gondolkodása pedig olyan, hogy csináljunk valami szépet de használhatatlant, majd utólag próbáljuk meg valahogy használni.

Jogosan merül fel, hogy ha Makovecz nem tetszik, akkor mi tetszik?

Jellemzően a modern stílusok.

Készüljetek fel, mert most valami irdatlanul sátáni, őrdögi, gonosz, eretnek dolgot fogtok olvasni rólam!

Nekem a manapság leginkább démonizált stílus, a Szocreál is tetszik. Hogy miért? Mert egyszerű, de nagyszerű. Nem pazarló, használható és mégis szép(szerintem). Én személy szerint szeretem, ha mindennek van funkciója és az dominál.

Én jelenleg kertes házban lakom, de van olyan barátom aki lakótelepen él. Mondanom sem kell, hogy többet járok én hozzájuk a telepre, mint ö hozzánk a kertesbe.

Náluk van focipálya, park, büfé, ivókút, padok, madárcsicsergés, stb. Nálunk ezzel szemben egy virágoskerttel és egy darázsfészekkel ki is merült minden attrakció.

Illetve a modernizált panelban kevesebb a rezsije, mint a mi tégla lakásunknak(pár éve mégis mindenki a téglát istenítette).

2016. ápr. 17. 01:06
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
7-es, amire te gondolsz, az nem szocreál, hanem szocmodern.
2016. ápr. 17. 08:09
 9/10 anonim ***** válasza:

Köszi a javítást 8.

Akkor a szocreál az a panelvilág előtti stílus, ahol vannak azok a munkásos domborművek is?

Pl. A Köztársoság téri MSZP székház szocreál?

Valahogy mindig keverem ezt a két stílust. Amúgy az előző rendszer minden stílusa bejön.

2016. ápr. 30. 16:39
 10/10 anonim ***** válasza:
2021. jan. 4. 22:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!