Melyik zenekar énekesének van a legszebb, legérthetőbb kiejtése? Valaha, nem csak maira gondoltam.
Igen; igaz, a Gregor József is, Melis György is teljesen érthetően énekelt.
De az is igaz, hogy operaénekeseknél a férfiak általában jobban artikulálnak, és pl. a szopránok legtöbbször érthetetlenek.
kedves kérdező, az a baj, hogy túlságosan leszűkítetted a kört.
csak magyar lehet az előadó. azon belül csak olyan, aki mögött ott áll a zenekara (saját zenekar). ezen belül is csak az jöhet szóba, aki _szerinted_ mondanivalóban gazdag szöveget énekel (ez egy szubjektív kritérium, kinek mi a mondanivaló?), és ezen belül (kb. 30 ember) még meg szeretnéd keresni a jól artikuláló énekeseket. ráadásul közülük kettőt már közöltél is - noha mindkét névvel vitatkozni lehetne.
és ha ez még nem lenne elég, az a divat, hogy egy énekes/előadóművésznek saját zenekara kell, hogy legyen, egy alig 40 éves hagyomány. külföldön a beatles alapozta meg ezt, csakúgy mint a singing/songwritingot. idehaza az illés-metró-omega előtt nem volt ilyen. tehát a korszak is be van határolva, kb. 1965-től napjainkig. hiába mondanám én neked, hogy király ernő remekül artikulált, ha nem volt mögötte a saját zenekara, nem maga írta a szövegeit, és gondolom a századeleji, könnyed pesti dalok szellemiségével szintén bajod van.
Lehet, hogy talán leszűkítettem, de csak az összehasonlítás egyszerűsítése miatt.
Mert igazán nem lenne igazságos csupa amerikai példát nézni, a németek meg elmaradnának pl. Pedig náluk is van szép kiejtés. Stb.
Akkor maradjunk a sajátunknál, a magyaroknál. Nálunk is azért inkább az együtteseknél, mert ott nem kísérik az énekest, hanem az énekes egy a hangszerek közül.
A szövegeknél sem látok bajt, lehet saját is, másé is, mondjuk érdekesebb, ha a hangulatok, egyszerű érzelmek helyett áttételesebb,nem pillanatnyi gondolatok fejeződnek ki.
Nem szeretnék ellenpéldát hozni; szerintem a mind két példám szépen, követendő kiejtéssel énekel. Van esetleg jobb példa?
Szőke Nikoletta, Fábián Júlia?
vagy Gájer Bálint?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!