Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Akrilfestékkel lehet félfament...

Akrilfestékkel lehet félfamentes vagy műszaki rajzlapra is festeni?

Figyelt kérdés

Gyanítom, műszaki rajzlapra nem...de a sima, iskolás félfamentes jó erre a célra?

Kaptam tesómtól ajándékba egy 12 darabos akrill festék készletet. Vízfestékkel már van tapasztalatom, de akrillal még soha nem dolgoztam. Csak ezért nem szeretnék vásznat venni.

2015. aug. 23. 00:15
 1/4 anonim válasza:
Akrillal inkább vászonra szoktak festeni. Festés után mindenképp mosd ki az ecsetet, mert ha beleszárad használhatatlan lesz.
2015. aug. 23. 00:34
 2/4 anonim ***** válasza:
Műszaki rajzlapra ne:D Félfamentesre mehet szerintem, bár még nem próbáltam. De állagilag nagyon hasonlít az olajhoz, azzal meg arra lehet, szóval miért ne alapon szerintem próbáld meg. Viszont az akril inkább fedő festék, ne úgy használd ahogy az akvarellt. (szerintem, de ízlések és pofonok:D)
2015. aug. 23. 00:58
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Az akril vízzel oldható festék, lehet lazúrozva használni, és lehet vastagon felhordva (vagy kombinálhatod a kettőt).

A rajzlap talán a legrosszabb hordozófelület, amit használhatsz. Nagyon vékony, és mivel vizes festéket használsz a festéshez, ezért hullámosodik. A műszaki rajzlap erősebb, és fehérebb, tehát ha vannak lazúros részek, akkor ott a színek élénkebbek lesznek, viszont nehezen szívja a vizet, nehéz festeni. A félfamentes sötétebb, lazúros részeknél a színek tompábban lesznek, viszont a vizet gyorsabban beszívja, ezért kezdőként könnyebb festeni.

Amit ajánlanék neked kezdőként, az a kartonpapír. Nem muszáj a művészellátóból megvenned drágán, máshonnan is beszerezheted, ugyanúgy megfelel. A vastagabb jobb, de drágább is. A kartont alapozd le fehér diszperzittel vastagon, utána festhetsz rá. A végeredmény jobb lesz, mintha sima rajzlapra festenél.

Nekem az akril a kedvencem, pár éve már nem festek, de amikor még csináltam, akkor a farostlemez durvább felét alapoztam le diszperzittel, és arra festettem. Azért szeretem ezt, mert egyenetlen a felület, így a festmény is rusztikusabb lesz, máshogy veri vissza a fényt, mintha teljesen sima kartonra festenéd. Mondjuk ez az én festési stílusomnál érvényesül igazán (vékonyan viszem fel a festéket, mintha spórolnék vele), ha vastagon viszed fel akkor nincs igazán jelentősége. A farost másik előnye a kartonnal szemben, hogy hosszabb az élettartama, viszont drágább is.

A vászon általában a farostlemeznél is drágább. Festettem akrillal vászonra is, de a farost lemezt jobban kedveltem, mondjuk ezt festője válogatja.

2015. aug. 23. 06:31
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönömszépen a válaszokat, mindegyik nagyon hasznos volt!

Kipróbáltam félfamentesre, egész jó lett, különsöen az tetszik, hogy száradás után is megőrzi a szép élénk színeket, az akvarell ezzel szemben halványabb lesz.

2015. aug. 23. 18:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!