Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Fekete zselés toll akvarell...

Fekete zselés toll akvarell kontúrozására?

Figyelt kérdés

Ilyesmi típusú képet tervezek festeni.

Ezen a képen tintával és töltőtollal/tussal lett kontúrozva.

[link]

Sajnos a tussal én nem bánok ilyen jól.

A kérdésem, hogy fekete zselés tollal lehet hasonló eredményt elérni, vagy nagyon maszatolni fog?

2015. jan. 22. 22:02
 1/3 sándorjános ***** válasza:

Szia! Én számos rézkarcszerűen bevonalkázott akvarell képet készítettem, számomra a sima fekete toll tökéletesen bevált!

(A zselés tollat nem szerettem, mert 1. ha a kezed a papíron hozzáér amíg nem száraz addig elkenődhet. 2. néha megfolyik benne az anyag és önkénytelen pacákat hagy - ez a tollnál is előfordul, de ott kevésbé szembeötlő -. 3. Drágább a tollnál.)

A fekete toll további előnyei/hátrányai:

Fényes hatása van miután megszáradt.

Vékonyan fog. (Ez jó, ha aprólékosan akarsz dolgozni, de vastag kontúrokhoz, nagy felületekhez alkalmatlan)

Ha vastag felületeken akarsz dolgozni, akkor ajánlom a különféle filceket pl. alkoholos vágott végű filc, nem véletlen használják a graffitysek, nekik virtuózan kell bánniuk a vonalvastagságokkal. (ugyan ilyen elven használható a tusfesték is lapos végű ecsettel)

Fontos viszont megjegyeznem, hogy ha hallgatsz rám és a tollat választod, akkor érdemes minden folyamatot azzal végigvinni, különben az egyéb eszközök mattságával ütik egymást, bár ezzel is egyedi festőiséget lehet elérni - ha matt és fényes fekete közt különbségek vannak jelen -)

Én az UNI-102 japánban gyártott típust ajánlom. Tölteléke szinte tökéletes fekete, ha tömény fekete foltokat csinálsz vele, akkor az enyhe rozsdavörös pigment kisugárzik a felületre és fényben gyönyörűen világít a feketeségben.

2015. jan. 23. 12:36
 2/3 sándorjános ***** válasza:

És FONTOS, csak akkor érdemes akvarellel bármit is kezdeni, ha már megszáradt. Tussal (mivel vízzel oldható) beledolgozhatsz az akvarellbe, de egyéb anyagokkal szerencsétlenül jöhet ki a felület, elmosódhat illetve eltömődhet a rajzeszközöd vízzel pl. ha olajbázisú a tinta, vagy filcanyag. (Mert a víz felfelé halad a csőben).

Így tönkreteszi pl. az általam ajánlott tolltípust. Ez szerintem a zselés tollra is igaz. Félreértés ne essék a zseléstoll is nagyszerű eszköz, én is azzal próbálkztam először, bár érdekes hátránya, hogy az erő amivel nyomod nem befolyásolja a vonal tónusértékét, mindig egyenlő sötéten fog. (Ez a legfőbb ok, amiért inkább tollat használok)

2015. jan. 23. 12:42
 3/3 A kérdező kommentje:

alap, hogy akvarellnél vizes-vizessel a háttér, majd száraz-vizessel a fő téma és végén, száradás után megy rá a kontúr :)

Vettem zselés tollat. Nem olyan gáz így, de szerintem, jövő héten csakazértis veszek egy tustollat és megcsinálom azzal is :D

A sima golyóstollal az a bajom, hogy a legtöbb esetben a golyó nem egyenletesen adja le a tintát, és akkor a vonal nem szép, hanem közelről vannak benne világosabb részek - ha nem nyomom X nyomással, és én nem szeretem nyomni, azt élvezem, ha csak húúúzom és jön az anyag :D

2015. jan. 23. 22:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!