Tetszik nektek ez a vers?
Bűntudatom van
Megöltem magam
S te nem vagy itt velem
Sors, te kegyetlen.
Mélységekben zuhanok
Majd megundorodok
Saját árnyékomtól
Bútól, fagytól, harmattól.
Ékes dísze életemnek,
Néha értelmetlennek
Te lennél ősi halálom
Árnyékomban a párom.
Egyszer voltam e világon
Te voltál a sajnálóm,
Porból kiemelgettél,
Tisztogattál, szerettél.
Újra átöleltél engemet
S én bambán néztem kezedet
Egy szépséges, aranyos tünemény,
Hogy szerethet egy ilyen lényt?
Ijesztő, rút szörnyeteg
S ő változtatta énemet
Tündér volt ő s ítélet
Szívével látott engemet
S valamikor, ha kérdeznék
Hogyan vagy, élsz-e még?
Keserűen és boldogan szólnék
Élek, mert ő bennem él!
16/f
Kicsit tényleg friendzone, vagy friss szakítás.
Egyébként jellemzően úgy írsz verset, mint minden amatőr. Túlságosan koncentrálsz a rímelésre, mert azt hiszed, ettől lesz vers a vers, közben meg a tartalmat figyelmen kívül hagyod, és a végére egy elég felemás dolog jön ki.
Egymásra dobálod a költői képeket, amiket ismersz, régies szavakat használsz - látszik, hol és mikor tör felszínre az, amit irodalomórán tanítottak. Még kevés verset ismersz (szerintem), legalábbis nagyon azokat akarod utánozni, amiket órán láttál.
Ritmust adsz neki az elején, utána meg felrúgod, mert annyira még nem vagy tapasztalt, hogy a végig megtartsd. Ez így elég rossz érzés olvasás közben, akkor inkább ne kezdj bele a ritmusba.
A rímeket tekintve szintén kijön az amatőrség, a 90%-uk ragrím (zuhanok-megundorodok, kiemelgettél-szerettél, árnyékomtól-harmattól), ráadásul CSAK a rag rímel benne, ha megnézet azt a szót, hogy "árnyékom" és "harmat", hát nem igazán csengenek össze. A maradék pedig elég gyengus asszonánc, nem kellemes olvasni (szólnék-él, tünemény-lényt), erőltetettnek tűnik. Mintha csak odáig gondolkodtál volna, hogy ugyanaz a magánhangzó legyen az utolsó szótagban és kalap-kabát.
Ha nem megy, nem muszáj ragaszkodni az a-a-b-b rímeléshez, válassz valami egyszerűbbet, mondjuk az x-a-x-a rímelést.
Van hova fejlődni. A tehetség lehet, hogy ott bújkál benned valahol, de egyelőre még túlságosan gúsbakötöd magad azzal, amit irodalomórán tanultál, a kényszeres rímeltetéssel, hogy mindenféle költői képet akarsz beleszuszakolni, mert azt hiszed, így lesz mély értelmű és "elemezni való". Ezeket nem tudatosan csinálod, de csinálod.
Folytasd az alkotást, és ha van elég kitartásod és tehetséged, el fogsz jutni odáig, hogy ezeket a falakat ledöntsd, és tényleg valami egyedit írj.
"Bűntudatom van
Megöltem magam"
itt hagytam abba
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!