Nagyon sokat.
Életem első és legszebb élményeit, amikor még nem volt televíziónk, az informatika sem létezett, jóformán az egyedüli "szellemi táplálékot" a könyvek adták.
Még ma is zavar például, ha egy, már olvasott irodalmi művet megfilmesítve látok, és az nem egyezik azokkal az elképzelésekkel, amiket a könyv forgatásakor éreztem, gondoltam. A könyv megengedi, hogy működjön a saját fantáziám, egy-egy szereplőt, tájat stb. a saját elképzelésem alakíthatja. A filmek ránkerőszakolják a rendező és a színészek nézőpontját, nem engedik kifejlődni a saját magunk elképzeléseit.
Közel sem azt akarom ezzel állítani, hogy nincsenek nagyszerű alkotások és jó filmek, csak nekem nem ugyanaz a művészet a kettő. Nem nézek le vagy vetek meg senkit, aki nem szeret olvasni, ez személyfüggő, de szerintem az ilyen ember nagyon sok élménytől és szépségtől fosztja meg magát, és még csak nem is tud róla. A legtöbb ember - legalábbis úgy vettem észre -, egy idő után, mikor már sajnos nincs rá elég ideje, rájönne az olvasás ízére, kérdés, hogy veszi-e a fáradságot ahhoz, hogy nekilásson...
Egyébként milyen gondolat vezérelt, mikor feltetted ezt a kérdést?
Lehet,hogy lepontozás lesz a vége,de számomra semmit.Nagyon sok elvesztegetett órát az életemből,amit más tanulásával is tölthettem volna,ráadásul semmilyen módon nincs hatással a jelenlegi életemben,nem visz előrébb.Érettségi után 2 nappal már nem tudtam semmit,így 13 év után már a magyar költőket,írókat és azok műveit is keverem,többségében nem is tudom,hogy miről szólt.
Az elmúlt 10 évben 2 kollégámról tudom,hogy szokott olvasni,azok is Asimov sci-fijeit.Az írók egy részével az életrajzuk alapján nemhogy barát nem lennék,de egy utcába se szívesen laknék..:)
Egyébként sokat olvasok,csak nem irodalmi műveket.
Kedves harmadik válaszoló! Én - ahogy írtam is -, nagy irodalombarát vagyok, de az az az érzésem, hogy aki Téged a saját véleményed miatt lepontoz, az nem irodalomszerető, hanem sznob.
Méghozzá a javából...
Mindent, a szellem és lélek tápláléka.
Az olvasás örömöt, élvezetet okoz, aki képes átélni a hősök sorsát, azonosulni tud velük, és ebben az érzelmileg megmozgatott állapotban tágul a világról és önmagáról való tudása.
És mit jelentenek neked a filmek/?
Regényekből feldolgozott filmanyagot, ami csak a regény egy részét adja vissza, vagy jól v rosszul.
És mit jelentenek az énekek?
Megzenésített versek.
Imádom az irodalmat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!