Tulajdonképpen mi a különbség a szentimentalizmus és a romantika között?
Ez engem is érdekel, szóval keresgéltem:
"A klasszicizmus mellett, amely főleg a racionalizmus alapjain bontakozott ki, a 18. században kialakult egy másik, a klasszicizmustól távolodó, a romantika felé közeledő irányzat, a szentimentalizmus, mely az irodalmon kívül más művészeti ágakban nemigen jelentkezett."
"A szentimentalizmus a klasszicizmussal szemben, annak ellenhatásaként lép fel, és utat nyit a romantika felé. Szokásos "preromantikának" is nevezni."
"Már a XVIII. század utolsó harmadában feltűnnek a romantika első alakjai. Nehéz éles határt húzni felvilágosodás, szentimentalizmus és romantika közé – ezért használja Szerb Antal is a preromantikus kor kifejezést, s nevezi – elsősorban a szentimentalizmus szerzőit – preromantikusoknak. A felvilágosodás nagy alakjai közül jó néhányat (pl. Goethét, Schillert) lehetne akár romantikusnak is nevezni, nem beszélve arról, hogy a romantikusok is szívesen klasszicizáltak, a romantika irodalmában tovább éltek a klasszicizmus hagyományai."
Igen hasonlóak. A szentimentalizmus inkább érzékenységet jelent és akkoriban jött létre amikor az embereknek elege lett az elnyomó vagy erőszakos feudális rendből. A romantika pedig akkor bukkant fel amikor a társadalom már túl akart lépni azon, hogy csak az észérvek és a józan ész számítanak.
Na és akkor itt van még egy hasonló fogalom: szenzualizmus :)
Inkább olvasgass itt:
biztos jobban kifejti a szentimentalizmust mint ahogy én tudnám.
A romantika a szentimentalizmus egyik 'válfaja', tehát nem feltétlenül kell őket 2 teljesen különböző fogalomként kezelni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!