A realizmus egy eszme? Vagy stílus? Vagy micsoda?
Sceptikkel egyetértve, ha valaki e felfogásban él, cselekszik, az egyúttal egy mással nem összekeverhető stílust is képvisel. Ugyanakkor, ha e felfogás általános jegyeit próbáljuk összeszedni a célból, hogy meg tudjuk mondani, miben hasonlít és miben különbözik másfajta viselkedésektől, ez esetben már egy elvrendszerről, ha úgy tetszik, eszméről beszélünk.
A cselekvő ember tettei egyfelől őt magát is minősítik, másfelől meg lehet mondani, miben különbözik más emberektől. Attól függően, hogy mit vizsgálunk, milyen szinten, beszélhetünk csak úgy, egy ember cselekedeteiről, vizsgálhatjuk, van e megkülönböztető jegy, azaz stílus (sőt stílusok keveréke), és azok elemzése már filozófia, eszme. Vagyis a dologról való gondolkodás szintje és mélysége dönti el, eszme, stílus, vagy csak tett. Akár realizmus, akár más.
realista
Olyan ember, aki a dolgokat olyannak tudja elfogadni, amilyenek azok a valóságban, és nem táplál róluk illúziókat.
Szerintem ez egy látásmód. Én realista ember vagyok, objektív szemmel nézem a dolgokat, és az embereket, nem hagyom, hogy az érzelmeim befolyásoljanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!