Elolvasná valaki a versemet? Írnátok róla valamit?
Jól esne, ha leírnátok a véleményeteket! Nem csak ez az egy van, de ez a legutóbbi. már van egy kötetem, csak nem nyilvános :). Amúgy magyartanár vagyok, és mellette írogatok ezt-azt. Hasonló emberekkel beszélgetnék szívesen!
Délutáni éjfélután
Most neked volt éjfél a 12 óra,
s a 24-et én aludtam át.
Holnap te leszel az,
ki álmodja majd csak az éjfélutánt.
Olvasom kemény betűid a papíron-
holnap ismét a boltot járjuk majd,
sosincs itthon mindenünk
sapkát kell venni-megfázom,
kesztyűt kell venni-megfázol,
s elveszünk a mindennapokban.
Ünnepelünk majd nemsokára, és
én titkon készülök rá már rég,
hogy majd örömet szerzek neked – valahonnan-
s rejtélyes, de széles mosollyal nyújtom át.
Te örülsz majd, mint a könyvnek - emlékszel?
Hogy tépted szét a csomagolást?
Azt az örömöt fogom becsomagolni neked,
gondosan, szépen, különlegesen,
s apró pici adagokra osztom,
hogy kitegye a kilencvenet.
Hisz annyit terveztél,
megbeszéltük egyszer, hogy
majd egymás mellett ülünk,
öregen, két kis fa széken,
és nézzük egymást,
nézzük önmagunkat,
s szépen, lassan,
békélve élettel,
halállal,
meghalunk.
Látszik hogy egy irodalom területén képzett szerző írta
ezt a verset, ennek ellenére mégsem tetszik.Nem rossz csak nekem nem tetszik.Ez egy szabad vers.Ma hatalmas divatja van ennek a verselésnek.Valaki ír egyet-kettőt és mindjárt költőnek képzeli magát.Azt hiszem ezt a verselési formát akkor illik már alkalmazni mikor 150-200, a nagyközönség számára is érthető, világos verset ír ütemhangsúlyos, időmértékes, vagy szimultán formában.Ha ezt nem csinálja, és egész "pályafutása" alatt csak szabadverset ír akkor ez nem más mint a költészettel kapcsolatos tehetségtelenségének bizonyítása.És egy megjegyzés erre a versedre.Az eleje egy harmónikus kapcsolat mindennapjait mutatja be örömröl, szeretetröl, aggodalomról olvashatunk költői megfogalmazásban.És most jön ami nem tetszik. Átmenet nélkül, a közös halál kerül a versbe a majdani közös halálról írsz.Véleményem szerint az elején közvetített hangulathoz még átmenettel sem illik a halál témája, egyszerúen nem érzem hogy itt lenne a helye.Mint ha középen ketté vágott két külön verset olvasnák eggyé összedolgozva.
Ez lenne az észrevételem.
Köszönöm a kritikákat! Nem képzelem magam költőnek, akkor nem kérnék véleményt, hanem kiadatnám :))
A stílusom, a lelkivilágom, hogy általában a vers vége valami rosszba hajlik. Nem vagyok depressziós, csak olyan alkat...tudod, ilyen művészlélek-féleség.
A kapcsolat harmonikus szerencsére, és igen, 90 éves korunkig szeretnénk élni-nem negatív értelemben írtam a végét, hanem pozitívban igazság szerint, de sajnos nem "jön át". Nem baj, nem is lesz soha a nagyközönség elé tárva. Csak olyan gondolatom volt, hogy feltettem a netre.
Túl sok megzenésített Kemény István verset hallgattam szerintem, és azért született ez a vers.
Nem rád írtam -ahogy korrigáltam is első megjegyzésem után- azt hogy rögtön költőnek képzeli magát az aki ír 1-2 szabadverset.Vannak költői képességeid ez egyértelmüen látszik abból amit írtál.Ez éppen úgy észrevehető mint az ha valakinek nincs és sosem lesz érzéke tehetsége verset írni.Remélem semmilyen negatív hatással nem volt saját magad megítélésében az amit írtam, mert nem ez volt a szándékom hanem véleményt kértél, én meg elmondtam.
Tehát amit írtál az vers. Csak ahogy említettem a hangulatát és tartalmát tekintve nem egységes a és ez az ami nem tetszik.Olyan mint egy vízszintes cezúra (tudom hogy ilyen nem létezik) ami nem csak ütemszünetet hanem tartalmi változást is jelez a 20. és a 21. sor között.
De ettől függetlenül jó, többszöri olvasásra ösztönöz és az újabb olvasáskor újabb részleteket fedezhetünk fel ahhoz pedig már költői hajlam szükséges hogy olyat alkosson valaki ami nem ablaküvegszerűen átlátható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!