Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mi lesz, ha az olajfestékre...

Mi lesz, ha az olajfestékre más festékkel festünk?

Figyelt kérdés
Lefolyik a festék, vagy mi lesz akkor? Biztos, hogy nem festhetek rá?

2014. jan. 7. 20:24
 1/3 sándorjános ***** válasza:
100%
Az olaj, ha megszáradt, akkor a műanyaghoz, vagy gyantához hasonló felületet alkot, tehát lehet, akár akvarellel is. Már láttam rá példát, hogy száraz olajfestményre szénnel rajzoltak, szóval ilyenkor nincs para, viszont nem nedvszívó, tehát vízbázisú dolgokkal nem érdemes bravúrozni. Én az akrilt ajánlom, vagy különféle üvegfestékeket, nyomdafestéket, bár utóbbiak elég drágák. Azzal viszont kísérletezhetsz, hogy hagysz ki olajjal befogatlan részeket, és azon hogy reagálnak a vízbázisú festékek, ha mégis ilyesmivel kísérletezel, akkor számolj vele, hogy a vászonnak kb. háromszor nagyobb a nadvszívó képessége a papírnál, így lehet, hogy nagyon halvány lesz a festék (talán meg se látszik). A tempera és akril a legalkalmasabb ilyen kísérletezésre (amikről tudni kell, hogy mattok, szemben a csillogó olajfestékkel). Ha még folyékony olajfestéket akarsz mixelni, akkor különféle ezüst, vagy arany adalékokat érdemes kipróbálni, ezekkel egyedi színt adhatsz az olajodnak, vagy használhatsz bármilyen olajbázisú anyagot mellé, pédául olajpasztellt (ha ezt a kettőt egymás mellett használod, akkor félig grafikai, félig festményszerű munkát hozhatsz létre, ami nagyon kreatív). Láttam már olyan formán készült könyvborítókat és absztraktokat, amik vízbe merített, szigetelt keretű vászonra készültek olajjal. A víz, mint tudjuk az olajt úsztatja, ezért egy lavort feltöltöttek vízzel, tetejére különböző színű olajfoltokat pöttyentettek, amik lassan szétterültek a felületen, majd a vízet folyamatos melegítéssel eltüntették és az olaj lerakódott a vászonra különös absztrakt felületeivel, ennek az eljárásnak biztosan van egyszerűbb módja, érdemes utánnajárni. (Az elektronikus gitárok extravagáns festett mintáit is javarészt ehez hasonló, merítéses technikával valósítják meg.)
2014. jan. 7. 22:37
 2/3 anonim ***** válasza:

Szerintem ez attól függ,mikor és milyen festékkel.

Én úgy olvastam,hogy pl az akrillal elvileg lehet,de az olajos filmréteg nem biztosít elég jó tapadást,de megrepedni nem fog az akril,mert rugalmas.

A másik kérdés a kémiai reakció a festékek között.

Egyébként én azt a szabályt ismerem,hogy mindig szárazra kell zsírossal festeni,sose fordítva, de ez a festés közbeni dologra vonatkozik. Ha mondjuk olajnál van egy olajosabb réteged alul,ami nem száradt meg és arra mész egy kevésbé olajos réteggel,akkor a gond az,hogy a felső száraz,de az alsó még nem, mivel az olajfesték viszonylag merevvé válik,ezért a felső merev réteg nem fogja követni az alsót,így az megreped.

2014. jan. 8. 10:41
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, akrillal festenék rá, sajnos még nem volt alkalmam kipróbálni.
2014. jan. 19. 19:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!