Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Milyen olyan művészeti szak...

Milyen olyan művészeti szak van, ami elvégzése után, munkát is lehet találni? Amivel esetleg meg is lehetne élni?

Figyelt kérdés

2014. jan. 4. 21:15
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
91%
Porcelánfestő.
2014. jan. 4. 21:47
 2/11 sándorjános ***** válasza:
Ha elég penge vagy, vagy legalábbis céltudatos, akkor bármelyikből meg lehet élni, különben meg: Ötvös/ékszerész, vagy alkalmazott grafikus, formatervező,
2014. jan. 4. 22:56
 3/11 anonim válasza:
Grafikus. Pláne hogy már nincs külön informatikai és sima hanem egybe van olvasztva.
2014. jan. 5. 21:09
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Grafikus, videografikus?

Magam is az vagyok. Két éve nem tudok elhelyezkedni :-(

Előtte 8 évig alkalmazott voltam, leépítettek.

Ha van megfelelő kapcsolat akkor lehet munkát találni, különben nem! Saját alkotásaim eladására is ugyanez érvényes. Kétséges a bevétel, mint a kutya vacsorája. Megélhetéshez kevés, éhenhaláshoz sok. :-(

2014. jan. 6. 10:30
 5/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Pont az alábbi miatt félek a művészetitől, mint amit az utolsó válaszoló írt. Kedvem, türelmem, tehetségem meglenne hozzá, hogy ezen az ágon folytassam majd tovább. De kétségbeejtő a megélhetés vele. Mindenhol azt hallom, olvasom, hogy Hobbi szinten lehet csinálni, de igazából a megélhetéshez édeskevés. Vagy ugye valami nagyon jó kapcsolattal... Ami jelenleg nekem nincs meg...

Nagy bajban vagyok, mert reál/matekhoz finom fogalmazva is hülye vagyok. Jól megy a biosz, töri, magyar, művészetek.. úgy ahogy a nyelvek. Jövőre érettségizem, folyamatosan keresgélek szakokat iskolákat, munkalehetőségeket, de ötletem sincs... Ha közeli ismerősöm kérdezem akkor a válasz: művészeti.

Jó-jó... De arra nem nagyon lehet jövőt alapozni... :/

2014. jan. 6. 16:00
 6/11 sándorjános ***** válasza:
75%
Amíg így fogod fel, addig nem is lesz benne nagy jövőd. A művészetben az alkotó a lelkét és teljes valóját adja el, tehát élni, halnia kell a saját művészetében, amiben nem a siker a cél, hanem a megvalósulás, önmaga megvalósítása (tehát azt csinálni, amit szeret, és úgy csinálni, ahogy szereti). Nem állok le vitázni, de ezt így gondolom. Aki művész, az lehet gazdag, vagy szegény, attól még művész marad, és nem tompít zsenialitásán (az más tészta, hogy egyes művészek rákényszerülnek a giccshasználatra, és közízlés kiszolgálására, hogy megéljen belőle, ez esetben nem valósítják meg önmagukat, de nem éheznek).
2014. jan. 6. 19:09
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

4-es vagyok

Távol álljon tőlem, hogy lebeszéljelek a művészeti pályáról!

Manapság nincs tuti szakma, melyben biztos állást, majd általa jó megélhetést találnál. :-( Nagyon hülye világ van, ez tagadhatatlan!

Nekem ezen kívül még két szakmám van (más területen), de így sem tudok elhelyezkedni. Modern szavakkal, jelenleg próbálom megalkotni, kitalálni magam. Nagyon valószínű, hogy a művészeti terület marad meg, hiszen szakmáim közül azt szeretem csinálni. Szerencsére nejem egyéni vállalkozása egy ideje elég biztosan működik, így legalább neki rendszeresebb a jövedelme.

A művészeti tevékenységből másképp kell megélni, hiszen nem havi bérből él az ember, hanem alkalmi bevételekből. Sokkal ésszerűbben kell beosztani! (magam sem csináltam még, de a semminél jobb)

Ismeretség? Ahogy tanulsz egyre jobban belekerülsz abba a környezetbe, amire szükséged lehet. Megismersz majd olyan embereket, akik sokat segíthetnek később is. Ha mázlid van, ill. tehetséges vagy akad olyan is, aki felkarol.

(nejem nagypapája is támogatója volt egy nagy magyar festőnek, örökké hálás volt érte. Így több alkotása is tulajdonunkban van, melyek nem kis értéket képviselnek manapság.)

Csatlakozom az előttem szólóhoz. A művész alkot, ha van pénze, ha nincs!

Alkalmazottként azt és úgy csináltam, amit kértek, (akartak), szabadidőmben pedig, amihez ihletem volt. (persze a saját stílusom érvényesült a megrendelt munkákban is, akárcsak a kollégáké. Mindenkinek megvolt a specialitása.)

Hozzáteszem, egyik művészre rosszul hatnak a negatívumok, a nehézségek, míg másokra inspirálóan. (rám a pozitív élmények hatnak inkább jól)

Amennyiben neked van kedved hozzá, akkor tanulj tovább művésznek, ha mégsem jönne be, mindig van lehetőséged mást (is) tanulni. Ráadásul a művészetnek számtalan területe van, amerre elindulhatsz a későbbiek folyamán. (Én grafikával, festészettel szerettem volna foglalkozni, majd jött a reklámgrafika, később az élet a filmes videografika felé terelgetett. Most ismét a festészet felé tendálok. Édesapám pedig egy reneszánszember! :-) grafikus, festőművész, fafaragó, népművész, kovácsművész... számtalan dolgot próbált már ki ő is.)

2014. jan. 6. 20:12
 8/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :)

Elnézést ha rosszul fogalmaztam.... tisztában vagyok vele, hogy a művészet maga az önkifejezés... Ami nem a pénzről szól, és semmi más korlátról.. olyan dolog, amire szerintem születni kell...

Én nagyon szeretem csinálni... rajzolni, festeni, fényképzeni, egy időben írtam is.. mikor mire volt szüksége a lelkemnek. Vagy csak hobbi szinten bármit ami ipar vagy képzőművészet... szeretem csinálni, és a környezetem véleménye alapján van is benne tehetségem... Jelzem, soha senki nem tanított egyikre sem...

Viszont van bennem egy félsz... hogy CSAK ebből megélni bizonytalan. Szeretnék majdan családot.. gyerekeket... és Isten őrizz, hogy kitartott feleség legyek... Mindenféleképpen szeretném ha ezek a dolgok az életem szerves részei maradnának a jövőben is, de azt is hogy emelett még egy biztos lap legyen a kezemben. Nem tudom mennyire érthető ez így..

Igazad van kedves 4#es! Az ember akarva akaratlanul is megismerne embereket ezekben a "körökben" is és idővel bizonyára sok barátra és pártfogóra találna... Egyáltalán nem vetettem el a művészeti iskola gondolatát sem, és az is olyan hely, ahol lehet kapcsolatokra szert tenni...

Megkérdezhetem Tőled, hogy Te melyik iskolában végeztél? Ha gondolod írj privátban, válaszolok. :)

2014. jan. 7. 15:49
 9/11 anonim ***** válasza:

24 éves vagyok, gazdasági szakközépben végeztem, emellett bér- és tb ügyintéző szakképesítésem van, gépírok stb... a kutyának nem kellek. ha tuti szakmát akarsz, menj el programozónak... azokat állítólag keresik.

egyébként már szinte mindenhova ismeretség kell vagy szerencse, vagy a kettő együtt. nem akarlak már ilyen korán elkeseríteni, de nagyon rossz a helyzet, úgyhogy nyugodtan lehetsz akár művész is, ugyanúgy nehezen találsz majd munkát, mint bárki. sokan több diplomával seprik manapság az utcát. én lassan egy éve vagyok munkanélküli és nem mondhatni, hogy nem próbálkozom. igaz, hogy egy kisvárosban élek, ahol lehetőség sem sok van. levelezőn járok suliba, hogy legyen diplomám, de valószínű annyira megyek majd vele, mint te a művészetis diplomáddal, hacsak nem lesz szerencsém.

tudom ez így most elég negatívra sikerült, de valójában csak azt akarom mondani, hogyha csinálsz valamit, akkor az olyan legyen amit szeretsz és amihez értesz. felesleges közgáz egyetemet végezned, mert ha utálod az egészet, akkor az meglátszik majd rajtad és mindig lesznek majd olyanok akik nálad jobban kellenek a munkáltatóknak. ellenben ha valamiért lelkesedsz és jó vagy benne, jobban el tudod majd adni magad.

2014. jan. 9. 18:10
 10/11 A kérdező kommentje:

Nekem a matek nagyon nem megy, szóval ilyen gazdasági szakokon nem is gondolkodom...

Én is pont azért dilemmázok annyit, mert jó lenne egy olyan munka amit szeretek, de azért élni is lehet belőle. Egyszerű lány vagyok, nem vágyom egetverő gazdagságra, de egy biztos és nyugodt életet szeretnék...

Tudom hogy nagyon nehéz munkát találni, akármilyen végzettsége is legyen az embernek. Testvéremnek 2 diplomája van, egyikkel sem tudott elhelyezkedni. Most olyan munkát végez, amit érettségivel is megtehetett volna...

Gondolkoztam azon, hogy most halasztok egy évet, jó lenne kicsit világot látni, aztán majd ha már nagyobb világképem van, könnyebben döntöm el merre tovább. DE. Évről évre nehezebb bejutni.. és évről évre drágább. Valahogy ez az út nem érné meg...

Nehéz döntés előtt állok, de remélem h jól fogok választani...

Köszönöm szépen hogy válaszoltál. Szeretnék sok sikert kívánni neked a jövőben, és egy jó állást amit szeretsz és ahol meg is fizetnek! :)

2014. jan. 9. 19:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!