Meg tudtok tanítani hegedűn és/vagy zongorán játszani?
Budapesten élek és szeretnék megtanulni ezeken a hangszereken játszani. Szerintem elég botfülem van a zenéhez, de tényleg érdekel.
Főleg a komoly és a kortárs zene érdekel. (Esetleg ma ismert slágerek átdolgozása ezekre a hangszerekre)
Nagyon régen tanultam zenét és sajnos alig rémlik valami.
Hát megtanítani nem tudlak, de adhatok egy általános útmutatást a zenei alapok megtanulására.
0. Lépés. Birtokába jutsz egy hangszernek (nem szükséges venni, akár hegedű/zongora tanártól kipróbálás szinten az óra keretei közt). Megvizsgálod, hogy mi, hol helyezkedik el, minek, mi lehet a funkciója. Érdemes megkérdezni a hangszerboltban dolgozókat, vagy a zeneoktatód.
1. Lépés. Megnézed a profikat, hogy hogyan tartják a hangszert, hogyan fogd le a húrokat, vagy zongora esetében milyen kéztartás a legoptimálisabb. Miként ad tiszta hangot a hangszer, milyen hangi díszítéseket használnak a zenészek (hammer-on, lift-off, ujjal, vagy vonóval történő játék, csúszkálás a hangok közt stb...)
2. Lépés. Megtudakolod, hogy jól van-e hangolva a hangszered, vagy ellenőrzöd hallás/hangoló segítségével.
Ha rosszúl van hangolva, megkeresed a hangolás helyes menetét bemutató tutorial képet, vagy videót, vagy könyvanyagot.
3. Lépés. Ha jól van hangolva a hangszered, keresel róla egy táblázatot, ami megmutatja adott hangolásban a hangok pozícióit, a hangok és félhangok logikáját. (Zongoráknál lineáris, hegedűknél húrokra van tördelve). Megkeresed a hangszeren az ABC-s hangokat.
4. Lépés. Ujjgyakorlatokat keresel, Bőséges videóanyag áll rendelkezésedre ezzel kapcsolatban (angol kereséshez: Finger exercize).
5. Megtanulsz kottát olvasni, kottát vezetni (nehéznek tűnik, de egy-kettőre belejön az ember). Gyakorlásként próbálj zeneszámokat lejegyezni, más kották alapján,hogy memorizáld a jelöléseket, hangmagasságokat.
5. Lépés. Megtanulod a dúr és moll (két fő skála) elvét.
6.Lépés. A skálákat a hangszer egészén megtanulod levetíteni, mert csak az ujjak pozíciója változik meg (hegedű esetében), a zongora ennél még egyszerűbb, ott a hangok egymást követik.
7. Az ujjgyakorlatokhoz hasonló skálázási gyakorlatok, a skálák mentén fel, le játszol a hangszeren, akár improvizálhatsz is.
8. A basszus és harmónia viszonya (fontos, ha önmagában szépen szóló zenét akarsz készíteni.)
9. Lépés. Tercek és hármas, négyeshangzatok a hangszeren.
10. Akkordok pozíciói különféle hangmagasságokban.
Ez szerinte az, amit alapszinten tudni kell, sajnálom, ha tévedtem, még nem tanítottam zenét másoknak. Sok szerencsét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!