Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Meg tudtok tanítani hegedűn...

Meg tudtok tanítani hegedűn és/vagy zongorán játszani?

Figyelt kérdés

Budapesten élek és szeretnék megtanulni ezeken a hangszereken játszani. Szerintem elég botfülem van a zenéhez, de tényleg érdekel.

Főleg a komoly és a kortárs zene érdekel. (Esetleg ma ismert slágerek átdolgozása ezekre a hangszerekre)

Nagyon régen tanultam zenét és sajnos alig rémlik valami.

2013. dec. 28. 04:24
 1/7 sándorjános ***** válasza:

Hát megtanítani nem tudlak, de adhatok egy általános útmutatást a zenei alapok megtanulására.

0. Lépés. Birtokába jutsz egy hangszernek (nem szükséges venni, akár hegedű/zongora tanártól kipróbálás szinten az óra keretei közt). Megvizsgálod, hogy mi, hol helyezkedik el, minek, mi lehet a funkciója. Érdemes megkérdezni a hangszerboltban dolgozókat, vagy a zeneoktatód.

1. Lépés. Megnézed a profikat, hogy hogyan tartják a hangszert, hogyan fogd le a húrokat, vagy zongora esetében milyen kéztartás a legoptimálisabb. Miként ad tiszta hangot a hangszer, milyen hangi díszítéseket használnak a zenészek (hammer-on, lift-off, ujjal, vagy vonóval történő játék, csúszkálás a hangok közt stb...)

2. Lépés. Megtudakolod, hogy jól van-e hangolva a hangszered, vagy ellenőrzöd hallás/hangoló segítségével.

Ha rosszúl van hangolva, megkeresed a hangolás helyes menetét bemutató tutorial képet, vagy videót, vagy könyvanyagot.

3. Lépés. Ha jól van hangolva a hangszered, keresel róla egy táblázatot, ami megmutatja adott hangolásban a hangok pozícióit, a hangok és félhangok logikáját. (Zongoráknál lineáris, hegedűknél húrokra van tördelve). Megkeresed a hangszeren az ABC-s hangokat.

4. Lépés. Ujjgyakorlatokat keresel, Bőséges videóanyag áll rendelkezésedre ezzel kapcsolatban (angol kereséshez: Finger exercize).

5. Megtanulsz kottát olvasni, kottát vezetni (nehéznek tűnik, de egy-kettőre belejön az ember). Gyakorlásként próbálj zeneszámokat lejegyezni, más kották alapján,hogy memorizáld a jelöléseket, hangmagasságokat.

5. Lépés. Megtanulod a dúr és moll (két fő skála) elvét.

6.Lépés. A skálákat a hangszer egészén megtanulod levetíteni, mert csak az ujjak pozíciója változik meg (hegedű esetében), a zongora ennél még egyszerűbb, ott a hangok egymást követik.

7. Az ujjgyakorlatokhoz hasonló skálázási gyakorlatok, a skálák mentén fel, le játszol a hangszeren, akár improvizálhatsz is.

8. A basszus és harmónia viszonya (fontos, ha önmagában szépen szóló zenét akarsz készíteni.)

9. Lépés. Tercek és hármas, négyeshangzatok a hangszeren.

10. Akkordok pozíciói különféle hangmagasságokban.

Ez szerinte az, amit alapszinten tudni kell, sajnálom, ha tévedtem, még nem tanítottam zenét másoknak. Sok szerencsét!

2013. dec. 29. 23:40
 2/7 anonim ***** válasza:
Szia! Én hegedűtanár vagyok és tudok neked ajánlani egy kollégámat (én most nem érek rá magánnövendékre). A hegedűnél nem igazán megy a fent említett autodidakta módszer, ugyanis nagyon sok tartásbeli fortély van, kb. a klasszikus baletthez hasonlítanám. Önállóan inkább a népi hegedűt lehet így megtanulni, ott ezek a tartások nem olyan fontosak. De Téged a klasszikus érdekel, így akár hegedű, akár zongora, a tanárt javaslom. A botfül megítélését bízd tanárra. Ha azt mondja, hogy igen, a hegedűhöz nem vagy elég jó hallású, akkor mindenképp a zongora még mehet (hobby szinten). Sok embert ismerek, aki önmagát botfülűnek nevezi, holott nem az.
2013. dec. 30. 14:41
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, én nem értek a zenéhez így nem tudom hogy ezek alapok vagy sem, de már most látom hogy rendkívül hasznos információk. Mégegyszer nagyon köszönöm.
2013. dec. 30. 14:42
 4/7 A kérdező kommentje:
Írtam privátban hogy küldje meg a kollégája elérhetőségeit.
2013. dec. 30. 14:45
 5/7 anonim válasza:
Zongorába tudok segitenni.
2013. dec. 30. 20:19
 6/7 A kérdező kommentje:
Érdekelne, tudsz pontosabb infót adni? (utolsó válaszoló)
2014. jan. 1. 18:57
 7/7 anonim válasza:
Irj privátot.
2014. jan. 2. 09:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!