Hogyan lehet megtanulni kottát olvasni házilag?
azért egy kis segítség jó lenne
Érdemes egy hangszert beszerezni, amin elsajátítassz egy jellegzetes zenerészletet hallás alapján pl: http://www.youtube.com/watch?v=w7JthgTMHDU -ebben a cuki szintetizátor harmóniát. A zenei ismereteid alapján kiszámolgatod, hogy milyen ABC-s hangokat tartamazott zenerészlet => ezeket a hangokat már le tudod jelezni G/F kulcsban. Van egy bizonyos tempó, amit fel kell jegyezned az előjegyzést követően pl. a legklasszikusabb: 4/4
Ez azt jelenti, hogy egy teljes ütem alatt 4 egész hangot szólaltathatsz meg. http://www.youtube.com/watch?v=9PnOG67flRA - típikus 4/4 zene. Ha számolni kezdessz a fejedbe simán kiérzed, hogy mennyi az az annyi.
Vannak még a módosító jelzések, amiket szintén érdemes előjegyzésben, majd kívánt részeknél feltüntetni. #=Felfelé módosít minden hangot egy félhanggal a fordított b-betű pedig lefelé egy féllel. A kottafüzetek pont az ilyen hangszerjátékok lejegyzéséhez használhatók.
Minden vonal egy egész hang távolságnyira van egymástól.
Az E kisszekundnyira van az F hangtól, ahogy a H is a C-től, így ezeknél szükséges a módosító jelzések használata (Más esetekben a hangok 1 nagyszekundnyira helyezkednek el egymástól, tehát 2 félhangnyira a hangszeren). Remélem segítettem.
(Hozzáteszem, hogy csak 2 éve tanulok basszusgitározni, de ez a tudás is több, mint a semmi.)
Attól is függ, miért akarsz kottát olvasni. Mert ha az a célod, hogy kottából tudj énekelni, ahhoz szerintem a Kodály féle dó, ré, mi szolfézst kell megtanulni, amit az általánosban is erőltetnek kb. nulla sikerrel. De ha hangszeren akarsz játszani kottából, akkor inkább az abc-s hangokat tanuld meg! Az se mindegy, milyen hangszeren, mert van, amihez elengedhetetlen a jó zenei hallás (hegedű, fúvósok, stb.) és ezért a Kodály téma.
Én pl. ifjú korom óta zenélgetek (gitár, zongora) a kottaolvasást könyvtárból kölcsönzött könyvekből tanultam meg, mert zeneiskolába nem jártam. Már évek óta vertem a gitárakkordokat, mikor piszokul elkezdett érdekelni a zeneelmélet. És szép lassan rájöttem, hogy a gitáron melyik hang hol van. A zongorán ugyanígy.
Hálásan köszönöm a válaszokat! :)
Guitar Pro az van már nekem is, van egy gitárom, de nem tudok rajta játszani. Van egyelőre egy ->KIS<- szintetizátorom, még azon sem. :) Akarommondani, mindegyiken tudok játszani, de pl. Akkordokkal bajban vagyok a gitárnál, a szintetizátorom meg csak nemrég óta van. Legutolsó válaszolónak mondom, hogy mindkettő érdekelne, de elsősorban az éneklés. Régen amikor tanították ezeket, semmit nem jegyeztem meg, emlékeim szerint a tanár sem volt túl kedves, viszont már egy jó ideje úgy érzem, hogy engem ez nagyon érdekel, és szeretnék tudni is valamit! Azt mondják, hogy van hallásom. Még egyszer köszönöm a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!