Hogy értelmezed József Attila Szép lobogóval, vagy anélkül című versét? (szüveg lent)
SZÉP LOBOGÓVAL, VAGY ANÉLKÜL
Azért vagyok, hogy virág nőjjön
A szemeimben,
Ezért öntözik kedveseim,
S a fák, a városok meg minden.
Szép lobogóval, vagy anélkül
Győzünk mi mindig,
Mindnyájan győzünk szomorúan,
Minket a szívünk győzni indít.
S erre, arra, egészen mindegy,
Hogy merre tartunk,
Kit csönd, kit nagy zaj vár a parton
S elsüllyedünk, ha nincsen partunk.
(1925. ápr. 23.)
megpróbálkozom.
az első versszak nekem azt mondja, hogy valahogy a kibomlás, a nyílás, a virágot hozni tudás a fontos. a dolgot kicsit csavarja az, hogy a szemeiben nőljön a virág. ez talán azt jelenti, hogy nem kell, hogy ez a külső valóságban történjen, hanem elég ha az én elmémben ez így jelenik meg. ha virágot tudok látni a dolgokba.
a második versszak mondhatja azt, hogy mindegy, hogy látványos körülmények között(lobogózva) vagy sem, de értelmet találunk a dologban, ahova vetettünk(ez a győzelem és tán ez a virág). a kérdés mit jelent a szomorúan. lehet azt, hogy jobb lenne nem győzni? ha nem erőltetnénk bele a dolgokba ezt az értelmet, ha nem minden növesztene bennünk automatikusan virágot?
a harmadik: ez is olyasmi mint a második, abban, hogy mindegy milyen helyet foglalunk el az életben viszont itt azt teszi hozzá, hogy kell valami biztos pont ahova kiköthetünk. mindegy a környezet, de valami identitás kell, valami ahonnan el lehet rugaszkodni.
Nekem pedig úgy könnyebb, ha stílusjegyek felől közelítem meg.
J.A.-nál itt is jelen van az expresszionizmus, illetve a népiesség is. Valamint egyfajta forradalmi lendület is, ami a Döntsd a tőkét c. kötetben annyira jellemző.
1. versszak----Költői léte elképzelhetetlen az őt érő gazdag ingerek nélkül. pl. szerelem, a természet, nagyvárosi környezet képei nélkül.
2. vsz. ----Forradalmi lendület, expresszionista elragadtatás. T.sz./ 1 sz. is jelez. (Mi)
3. vsz.-----Költői magány, mely oly sokszor megjelenik JózsefA.nál. Hiába fogékony a külvilágra, hiába érez milliókkal sorsközösséget, egyéni létében mindig egyedül marad, társtalanul küzd a minden napokban. Meg nem értettsége mint mindig, itt is jelen van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!