Hogyan rajzoljak magamtól?
Sziasztok, ezzel a problémával fordulnék Hozzátok:
Jól tudok rajzolni, mindenki nagyon dicséri a rajzaimat, de az a baj, hogy minden rajzomat csak lemásolom mások képeiről/rajzairól. Tehát semmit sem tudok magamtól rajzolni.:(
Már sokszor próbálkoztam vele, de egyszerűen nem megy, egyrészt nincs ötletem, hogy mit kellene rajzolnom, másrészt ha van is ötlet, akkor sem sikerül megvalósítanom. Egyszerűen nem tudom, hogy kéne.:(
Tudnátok segíteni?
1. Zárkózz be!
2. Kapcsolj ki mindent, ne szóljon a zene!
3. Lazulj el, zárj ki mindent!
4. Csukd be a szemed, képzeld el a leggyönyörűbb/legszörnyűbb/legviccesebb/legszomorúbb valamit, amit csak el lehet képzelni! (a leg- után bármi jöhet)
5. Rajzold le!
Egy pár gyakorlati tanács. Inkább legyen fantasztikus, mint reális. Ha reálisan akarsz rajzolni, ahhoz kell a modell, így már nem magadtól rajzolsz. Nem baj, ha az emberek nagyfejűek, ha nem ülnek az arányok, csak csináld érzésből! A rajz valószínűleg csak az árnyéka lesz annak amit elképzeltél, de ez ne zavarjon! Élvezd, azt hiszem, ez a lényeg és semmi több.
Ez az én módszerem. Nekem bejött, nem garantálom, hogy neked is be fog, de egy próbát megér :) Sok sikert!
Vannak minden esetben érvényes szabályok (már, ha valóságosat akarsz rajzolni), mint például a perspektíva, vagy az emberi test arányai, a levegő perspektíva, ezeket jó tudni, ha rajzolni akarsz. Azon túl minden tárgy rendelkezik egyedi adottságokkal, amiket nem biztos, hogy kitapasztalsz másolás útján. Ezek a jellegzetességek lehetnek amorfok (ív, görbe, gúlaszerű kiszögellés) és geometriaiak, mint a gömb, gúla, kocka. Ha ezeket a térbeli formákat sokat gyakorlod (aminek módszerét egységesen kockulógiának nevezik), akkor képes leszel felmérni, hogy a környezetedben lévő tárgyak is milyen térbeli formákból épülnek fel és így gyorsabban, valóságosabban tudod lerajzolni őket.
Ötlet gyanánt meg nem kell sokat töprengeni, hacsak nem akarsz egy világrengető műalkotást készíteni...
Elég, ha összegyűlytessz néhány szimbolikusan hasonló tárgyat, amit már eleget gyakoroltál és fejből, vagy csendélet formájában beállítva lerajzolod.
(Pl: szimbolikusan összekapcsolódó tárgyak a "halál" témájában: koponya, fekete vászon, gyertya, törött iránytű, fátyolszerű pókháló, kialudt gyertya stb...)
Ha megnézzük mi kell egy képhez,ha már van egy kis rutin,akkor az egy gondolat, egy elképzelés.
Hogyan valósítsuk meg? Ez egy lehetséges forgatókönyv
1, megnézünk hasonló témájú képeket
2, összetevők után kutatunk (pl szeretnék egy széket ,amin van egy vasaló,de nincs jó vasalónk a közelben,akkor neten keresünk, fotózunk stb)
3, a megfelelő összetevőről vázlatot készítünk , a végleges képen valószínűsíthető nézőpontból. (nem volt vasaló,de láttunk a neten egy képet,akkor ezt képzeletben be tudjuk forgatni?)
4, megpróbáljuk összerakni az elemeket egy képpé,de ez még nem a végléeges,csak kompozíció ellenőrzése szempontjából
5, ha jónak ítéljük,akkor megfessük, megrajzoljuk a végleges képet
Természetesen mindig lehetőség nyílik a valóság torzítására ,módosítására.
Tehát ha piros volt a szék,akkor átszínezheted. Ha sima volt a vasaló,akkor berozsdásíthatod .
Az is kérdés,hogy egyáltalán mennyire akarod valóságossá tenni ezeket a dolgokat.
Szerintem tudnál rajzolni magadtól is jót csak még nem mered, esetleg félsz, hogy nem lesz olyan minőségű mint az eddigiek.
Én is azt javasolnám mint a többiek. Kicsit lazíts. Esetleg kirándulj valamerre és figyeld a körülötted lévő dolgokat. Készíts vázlatokat, csinálj tanulmány rajzokat. Néha hunyd le picit a szemed és engedd a gondolataidat szabadjára. Az ötletek majd jönnek.
A másik amit szintén leírtak hogy elemi formákból próbálj építkezni. Pár alap dolgot begyakorolsz, elgondolkozol miért úgy van ahogy (formák, árnyékok, arányok, mozgás) és menni fog. Ha ezek biztosan mennek akkor talán nem izgulsz annyira majd és jobban oda tudsz figyelni.
Egyszer azt olvastam valahol hogy ha nem sikerül a rajzunk az többnyire azért lehet mert nem figyeltük meg jól amit rajzoltunk.
Egyébként hasonló cipőben jártam és néha most is beleesek ebbe hogy túl görcsösen akarom az egészet ekkor nem is úgy sikerül mint szeretném.
Ötlet: Csináltam olyat egyszer hogy összefirkáltam lapokat csak úgy véletlen szerűen. Utána kerestem benne alakzatokat és azokból próbáltam kihozni valamit. Néha egész jó dolgok jöttek ki. Nő kalappal, valami szörny, farkas stb.
Másik tipp, hogy próbálj ki többféle technikát, lehet lesz amivel könnyebben meg tudod valósítani az elképzeléseidet esetleg rájössz új dolgokra. Neten egyébként rengeteg ilyen témájú videó van meg könyv is. Érdemes néha meglesni ezeket mert adtak már hasznos tanácsot.
Lényeg, hogy lazíts, ne add fel és merjél magadtól rajzolni. Na meg persze türelem és gyakorlás, kell egy kis idő hozzá. Jó rajzolást és sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!