Mitől lesz valaki kiváló festő?
Másrészről meg...
A művészet szubjektív, így az lesz "kiváló", amiben "meglátod Magad"...
Hát, a "búcsús kép" nem tudom, hogy mit takar? :D
Tudsz linkelni?
Bár, szerintem Te a tömegcikk kategóriát képviselő Bob Ross féle giccsre gondolsz...
Mindhárom, amit írsz. Az, hogy az anyaggal és a technikai eszközeivel, hogy tud kifejezni valamit, ami máshogy nem elmondható. A kimondhatatlant. (ez érvényes minden művészi alkotásra- a megfelelő anyagait,eszközeit értve alatta: írónál: szó, írói eszközök stb) a festészetnél : a fény, színek tónusok, formák, arányok, kompozíció. A mesterségbeli tudás fontos nagyon, de mindez ihletnek alávetve és felhasználva, nem tudományosan,(tudva, hogy ez itt így jó..) A művészet a forma, de a kiváló művészi formában a forma és a formafeletti (vagy formanélküli) egyszerre szól. Vagy másképpen a látható és a láthatatlan egyszerre szólal meg (és akkor tetszik, ha hallod).
Most versen keresztül próbálom magyarázni: Radnóti egy gyönyörű verset írt erről -hogy ezt szeretné tenni: kifejezni egy képben, a LÉNYEGET- és olyan gyönyörű kifejező eszközzel, hogy noha arról szól, ez nem megy- de közben mégis megszületett a műalkotás:
"Mióta készülök, hogy elmondjam neked
szerelmem rejtett csillagrendszerét;
egy képben csak talán, s csupán a lényeget.
De nyüzsgő s áradó vagy bennem, mint a lét,
és néha meg olyan, oly biztos és örök,
mint kőben a megkövesült csigaház."
A versekkel, irodalmi művekkel úgy érzem tisztában vagyok, vagyis meg tudom különböztetni az értékest a (számomra) értéktelentől. Valahogy a festményekkel vagyok csak hadilábon, lehet, hogy mert nekem már az is csodának számít, amit egy mezei festő csinál, mert én abszolút antitálentum vagyok rajzolás terén.
Utánanéztem ennek a Bob Rossnak, azért ez még nekem is giccs. Hiányzik belőle az eredetiség, bár azért a színek szerintem szépek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!