Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mitől lesz valaki kiváló festő?

Mitől lesz valaki kiváló festő?

Figyelt kérdés
Sok esetben képtelen vagyok eldönteni egy adott festőről, hogy 'átlagos' vagy kiemelkedően jó festő. Mi teszi kiválóvá? Nekem alig ismert festől művei is ugyanúgy tetszenek (vagy akár jobban), mint pl. Munkácsyé.

2013. márc. 16. 10:43
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem, ha csak nem vagy művészettörténész, kritikus, díjkiosztó, akkor pont az a legfontosabb, hogy tetszik, megérint, fontos valamiért, szól hozzád, részese vagy a festmény lényegének- úgy érzed, te is ezt festetted volna, ha technikai felkészültséged lenne hozzá. Akkor jó az a kép. És a festő is örülne, hogy bár nem kap díjat, elismerést hivatalosan, de kifejezett valamit, ami valakit megérintett.
2013. márc. 16. 11:49
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Attól lesz "kiváló", hogy ránézel egy képére és anélkül megmondod az alkotóját, hogy láttad volna a képet előtte.../Nagyon sarkalatos példák: Dali, Picasso, Paál László, Megnyánszky/
2013. márc. 16. 12:54
 3/10 anonim ***** válasza:

Másrészről meg...

A művészet szubjektív, így az lesz "kiváló", amiben "meglátod Magad"...

2013. márc. 16. 12:56
 4/10 anonim ***** válasza:
*Mednyánszky
2013. márc. 16. 12:56
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Csak sokat olvastam ilyenekről, pl. Csehovnak is volt egy elbeszélése, amiben egy kiváló és egy átlag festőt ütköztetett, az átlag festő nagyon irigy volt a kiválóra, és végül tönkretette a képeit. De én pl. egy nevenincs átlag festő erdei képét, amit a búcsúkban árulnak is szépnek látom:D Szóval milyen jegyek teszik a kiemelkedőt kiemelkedővé? Színhasználat? Témaválasztás? Elrendezés?
2013. márc. 16. 13:46
 6/10 anonim ***** válasza:

Hát, a "búcsús kép" nem tudom, hogy mit takar? :D

Tudsz linkelni?

Bár, szerintem Te a tömegcikk kategóriát képviselő Bob Ross féle giccsre gondolsz...

2013. márc. 16. 13:56
 7/10 anonim ***** válasza:

Mindhárom, amit írsz. Az, hogy az anyaggal és a technikai eszközeivel, hogy tud kifejezni valamit, ami máshogy nem elmondható. A kimondhatatlant. (ez érvényes minden művészi alkotásra- a megfelelő anyagait,eszközeit értve alatta: írónál: szó, írói eszközök stb) a festészetnél : a fény, színek tónusok, formák, arányok, kompozíció. A mesterségbeli tudás fontos nagyon, de mindez ihletnek alávetve és felhasználva, nem tudományosan,(tudva, hogy ez itt így jó..) A művészet a forma, de a kiváló művészi formában a forma és a formafeletti (vagy formanélküli) egyszerre szól. Vagy másképpen a látható és a láthatatlan egyszerre szólal meg (és akkor tetszik, ha hallod).

Most versen keresztül próbálom magyarázni: Radnóti egy gyönyörű verset írt erről -hogy ezt szeretné tenni: kifejezni egy képben, a LÉNYEGET- és olyan gyönyörű kifejező eszközzel, hogy noha arról szól, ez nem megy- de közben mégis megszületett a műalkotás:

"Mióta készülök, hogy elmondjam neked

szerelmem rejtett csillagrendszerét;

egy képben csak talán, s csupán a lényeget.

De nyüzsgő s áradó vagy bennem, mint a lét,

és néha meg olyan, oly biztos és örök,

mint kőben a megkövesült csigaház."

[link]

2013. márc. 16. 14:11
 8/10 A kérdező kommentje:

A versekkel, irodalmi művekkel úgy érzem tisztában vagyok, vagyis meg tudom különböztetni az értékest a (számomra) értéktelentől. Valahogy a festményekkel vagyok csak hadilábon, lehet, hogy mert nekem már az is csodának számít, amit egy mezei festő csinál, mert én abszolút antitálentum vagyok rajzolás terén.

Utánanéztem ennek a Bob Rossnak, azért ez még nekem is giccs. Hiányzik belőle az eredetiség, bár azért a színek szerintem szépek.

2013. márc. 16. 16:10
 9/10 anonim ***** válasza:
A kíváló festő szerintem abban különbözik az átlagtól,hogy van egy saját önálló látásmódja és ezt jeleníti meg a képein. Nem próbál mások véleményéhez és elvárásaihoz igazodni.Elhivatottságot érez,hogy megfesse azt,amit elgondolt. Nem a popularitásra törekszik,hanem arra,hogy hiteles legyen. Ez persze még kevés,mert kell bizonyos technikai tudás, tehetség is ,ahhoz,hogy ezeket meg tudja jeleníteni. Ha mindezt egységes módon képes megfesteni,akkor lehet belőle kiváló,de ahogy előttem írták, ez társadalmi elfogadottság,megegyezés kérdése is.
2013. márc. 17. 09:24
 10/10 anonim ***** válasza:
Előző vagyok. Még annyit ,hogy ez a fajta látásmód, hitelesség,elhivatottság látszódik a nagy művészek művein is. Pl zenében is lehet valaki szép hangú énekes,de mégis sokszor megtörténik,hogy olyan erővel és átéléssel ad át egy kevésbé szép hangú ,hogy jobban megérinti az embereket.
2013. márc. 17. 09:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!