Csak szerintem a megcsúfolása a magyar képzőművészetnek, ami most folyik?
9. vagyok.
Ez olyan, mint a szegecses holmik. Pár éve még mindenki le volt büdösrokkerkutyának, aki szegecses holmit hordott, most meg minden diszkósliba olyan táskával, csizmával rohangál.
Na, lehet, hogy tényleg én vagyok a maradi. Meg igazából nem is a trikókkal van a baj, a diszkrét kis virágmintákkal egy egy ruhán, hanem a wc ülőkével, az irdatlan ronda műkörmökkel meg a strandpapucsokkal....
Olvastam egy cikket, hogy pl.: Kalocsában se tetszik mindenkinek ez, vannak akik nem vállalnak el "ízléstelen" munkákat.
Na de ízlések és pofonok. :)
Szerintem a ronda műkörmökkel például akkor is gond van, ha nem kalocsai, hanem bármilyen minta van rajta :)
Egyébként tényleg, ez egyszerűen divat. Időnként felkapják, aztán pár év múlva lesz más. Tényleg a hetvenes években is divat volt a népi minta, nyilván akkor is stilizálva, és valószínűleg néhány évtized múlva újra felfedezik. Nincs ezzel gond, a történelem - és a divat is - ismétli önmagát.
Kedves Lepontozó! Kívánom, hogy legyen nagyobb boldogságod is annál, hogy másokat fúrsz.
Sajnálom.
Én is Szegedi papucsban mentem férjhez, egyik barátnőmnek se tetszett, én imádtam. :)
Azzal van a baj, hogy nem kellő ízléssel és indokoltan használják fel a mintákat, és ezáltal k***aidegesítő lesz. Ezt lehetne jól is csinálni, láttam már egy magyar párost aki próbálja továbbgondolni a dolgot, de látszik rajtuk, hogy már csak a pénz mozgatja őket.
A népi paraszti társadalomban az ilyen minták használata teljesen indokolt volt, mikor készítették a tárgyaikat xy dolgot fejeztek ki vele. Más-más minta kerül az ünnepi ruhákra is, más-más kapcsolatokkal. Jó lenne ezt az alapot megőrizni szerintem, úgy továbbgondolni a dolgokat, és nem csak a mai trendhez igazítani, mert azt már úgy hívják, hogy eklektika!
Én nem értek annyira a népművészethez, de szeretem tanulmányozni a szimbolikus minták mögötti tartalmat amik fellelhetők a népművészet több ágában is (népdal, népmese, tárgykultúra stb.).
De a mai felfogásában, teljesen ellenszenves nekem. A rózsafüzérhez tudnám hasonlítani, meg az aranykereszthez: olyanok hordják sokszor, akik még a Bibliát sem ismerik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!