Tudtok házilag előállított ragasztót?
Ha van kedvünk, időnk saját magunk is készíthetünk e techikához szükséges ragasztót lisztből és vízből főzve (liszt helyett használhatunk keményítőt is). A száradás ugyan tovább tart, de időtálló, szép sima felületet biztosító, olcsó és természetes anyagú ragasztóhoz jutunk.
Hogy készül? Tegyünk fel forrni kb. fél liter vizet. Míg melegszik 2-3 púpozott evőkanál lisztet és egy pici sót 1,5 dl vízzel simára keverünk, mintha pudingot főznénk. Kevés vízzel tovább hígítjuk a masszát, ekkor is csomómentesre kavargatjuk. Lassan hozzáöntjük a már gyöngyöző fél liter vízhez, és kevergetve hagyjuk felforrni. Elég ha lassan egyet-kettőt "buggyan", utána félrehúzva hűlni hagyjuk, bár már ekkor is használható.
Egy nem túl széles ecsettel kenjük fel a ragasztót. Ennél a technikánál fontos, hogy a papír minden része benedvesedjen, mert egész másként viselkedik a száraz illetve nedves papír (ez utóbbi megnyúlik).
A ragasztó előnye, hogy könnyen kimosható a ruhából, nem keni össze az asztalt, ha túl vastagon kentük a felesleget letöröljük, nyoma sem marad. Ha megszárad, száradás után nem látszik, áttetszővé válik. Ha marad belőle, hűtőszekrényben eláll 1-2 hétig. Fontos tulajdonsága még az így készült tárgyaknak, hogy nem törnek, nem balesetveszélyesek. (ld. karácsonyfadísz)
A papírmasé massza, melynek kötőnyaga ez a ragasztó, szinte bármely tárgy formáját felveszi. Ez a ragasztó lassan szárad, tehát ha módosítani akarunk a munkánkon, akkor visszaszedhetjük a papírt. Vigyázzunk azonban, mert a papír ekkor már nem olyan szilárd szerkezetű, mint lekenés után rögtön, egyre jobban mállani fog, ahogy dolgozunk vele.
HÁZILAG KÉSZÍTETT RIZS-RAGASZTÓ
Szükséges anyagok:
rizs
erős alumíniumfólia vagy műanyag csomagolófólia
kalapács vagy sodrófa
doboz vagy üveg tetővel együtt (margarinos doboz vagy befőttesüveg)
edény fedővel együtt
tűzhely
tartós filctoll
fél csésze víz
egy csésze víz
szita vagy szűrőtölcsér
Felhasználás:
Önts kb. fél csészényi vizet egy tartályba, melynek fedele is van!
Tégy bele ugyanannyi rizst!
Tedd rá a fedelet és hagyd állni a keveréket egy hétig, aztán pedig öntsd le róla a vizet!
Öntsd ki a rizst az alumíniumfóliára vagy a műanyag csomagolófóliára!
Törd össze a rizst egy kalapáccsal vagy a sodrófával!
Az így összetört rizst tedd át az edénybe egy csésze vízzel együtt!
Forrald fel folyamatos keverés mellett!
Vedd alacsonyabbra a tűzhely fokozatát és a lassú tűzön addig főzd, míg a keverék besűrűsödik!
Öntsd át ezt az anyagot egy szitán vagy szűrőtölcséren keresztül a tároló edénybe!
Hagyd kihűlni a folyadékot! Hát, ez a rizs-ragasztó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!