Igaz hogy a Pilvax kávézó nem is létezett? A 48-as forradalomban itt mondta el Petőfi a 12 pontot. De ilyen kávézó nincs. Vmi bizonyíték van?
Ezt a baromságot honnan szedted?
Ma is ott van a Pilvax, ahol 48-ban volt.
Petőfi sem élt, és forradalom sem volt
olyan rohadt nehéz beírni a google-ba és megnyitni az első találatot? : [link]
Létezett bizony a Pilvax. Bizonyítékként itt egy vicc:
1848 március 16-án Petőfi Sándor leül a Pilvax kávéházban egy asztalhoz. A pincér odamegy hozzá és megkérdezi:
- Petőfi úr! A szokásos unicumot hozhatom?
- A fenét! Tegnap láthatta milyen balhét csapok, ha részeg vagyok.
Maga a kávéház létezett, ugyanottm hol ma is van. Csak akkor még nem kimondottan Pilvax volt a neve habem Fillinger. Ilyen értelemben talán mondhatjuk, hogy a Pilvax nem létezett, de akkor ennyi erővel Szent István sem létezetta, mert mielőtt megkeresztelkedett nem István volt a neve, hanem Vajk.
Petőfi tudtommal a kávéházban a Nemzeti Dal-t mondta el. Bár lehet, hogy a 12 ponot is, bár én úgy tudom, hogy azt kinyomtatták, és röplapként osztogatták, de nem mondták el. Persze én sem tudhaom biztosan.
A legnagyobb tévhit, hogy a Nemzeti Múzeum előtt szavalta el a Nemzeti Dal-t. Ez azonban nem igaz. Tudvalevő, hogy a forradalomnak több állomása volt. Petőfi szinte mindenhol elmondta a versét, még az utcán menve is torkaszakadtukból üvöltözték a sorait. Mire azonban a Nemzeti Múzeun-hoz értek, Petőfi már annyira be volt rekedve, hogy nem tudta elmondani a verset. Tehát pont hogy a Nemzeti Múzeum előtt nem szavalta el, mégis ez maradt meg a köztudatban. Már csak azért is, mert ettől függetlenül mai napig is ezt tanítják a gyerekeknek az iskolában (nekünk is tanították). Persze, gondolom azért, mert így tudják valamihez kötni a dolgot, de azért felső tagozatban, vagy gimnáziumban már azért illendő volna a tanárnak tisztázni a hamis képzeteket. Én személy szerint ledöbbentem, amikor a kistestvérem 2012-ben (!), előállt a Finnugor eredetelmélettel. Legjobb tudomásom szerint, bár nyelvi rokonség van, de antropológiailag megdőlt az elmélet, talán még a japánokhoz is több közünk van, mint a finnekhez...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!