Forgatókönyíró, rendező, operatőr, zeneszerző lemondhat-e, jogairól?
Filmkészítésnél a rendező kifejezett kérése lenne, hogy ezen pozíciókban szereplő személyek lemondjanak jogaikról, a rendező ötletei okán.
Tehát a rendező az ötletei kivitelezéséhez szeretné igény bevenni az említett készítőket.
Ezek szerint, szerinted nem mondhat le.
A lényeg, hogy egy írónak elmondja a rendező, hogy hogy építse föl a történetet, mi a cselekmény, mik a fordulatok, és ebből ír egy forgatókönyvet a fogrgatókonyvíró.
A rendezőnek az a kérése, hogy az író, pld. ugyanazokat a szereplőket, ne írhassa bele más sztoryba, ne használhassa fel a film egyik részletét sem sehol.
Nem tudom pontosan, hogy ezek milyen jogok, de ilyenről beszélek.
Ezt mégis, miből szűrted le!?
Jogász vagyok, teljes mértékben tisztában vagyok vele, hogy vannak jogok, amiről le lehet mondani, és van, amiről nem.
De a kérdésed nem elég tiszta.
Amiről beszélsz, az nem csak hogy lehetséges, de természetes is.
Egy ötlet jogait valaki birtokolja, ilyenkor a szerző is eladhatja kizárólagosan XY-nak a jogokat.
Pl. ott a Star Wars. George Lucason kívül eddig senki sem dönthetett róla, pedig dolgozott a filmeken több ezer ember. De a jogok Lucasnál voltak.
Ilyen van.
Amikor megkötik a szerződést, akkor tisztázzák azt is, hogy a szerzőknek marad-e joguk pl. saját előadásra, mondjuk egy zeneműnél, vagy nem.
Ahhoz viszont mindenkinek joga van, hogy pl. kiírják a nevét a film végén, stb.
Ha érdekel ez a téma, a szerzői- és szomszédos jogok témakörben olvasgass.
Tökéletes!
Köszönöm a segítséget. Te ebben a témában jobban elmerültél? Esetleg a későbbiekben jól jönne egy jogi tanácsadó a filmhez, ha elindul, és sikerül pénzt szerezni a produkcióhoz.
Közben rájöttem, hogy mi a fő gondom. A magyar törvények szerint (az én értelmezésemben) nem mondhatnak le ezen jogaikról.
1999. évi LXXVI. törvény I. Fejezet 9§ második, és harmadik bekezdés...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!