Mit gondoltok erről a versemről?
Sziasztok!
Versemnek egy részletét írom ide, és szeretnék véleményeket kérni.
Mint a legtöbb kérdező, én is tudom mondani, kaptam már pozitív visszajelzéseket. De ezek mind ismerős alapon működtek. Így hát akkor jöjjön a részlet:
,,... Éltető kis folyóim
Mostanra apadtak ki
Éneklő madárkáim
Tovaszálltak nyaralni
Nyári szellőm tovaszállt..
Megjött a téli orkán
Szívem jéggé fagyott már
Nyaram nekem te voltál
Te voltál a nappalom
Kitől fénylett az arcom
Te voltál az éjjelem
Ki édes álmot hozott. ...""
Minden kritikát szívesen fogadok.
Köszönöm előre is.
Nekem is rögtön Csokonai jutott eszembe... Nem olvastál mostanában túl sok romantikus stílusú verset?
Ami még zavar, az a rímpárok gyakori váltakozása. Ha egy verset "ab-ab " rímpárral kezdesz, a "b-c vagy a-c" folytatás erőltetettnek tűnik...
A rímek nem stimmelnek 100%ig, így egy kicsit erőltetett és nem érzem a vers ritmusát és lüktetését. A harmadik versszakban nem értem, hogy az éjjelem hogyan illeszkedik a rímképletbe. Még a szóismétlésre hívnám fel a figyelmedet (tovaszállt), valamint a nyaralni szó nekem nem illik bele a képbe, valahogy elüt a vers hangulatától.
Én a helyedben a rímeket gyakorolnám, ha megszabott rímképletű verseket szeretnél írni továbbra is. Mert egy-egy jól eltalált szóval a vers ritmusa is sokat javulna. Úgyhogy gyakorolni, gyakorolni, többet töprengeni a szavakon, rímeken.
Sziasztok!
Köszönöm szépen a véleményeket.
Ez a versem nem a legújabb, de egyik kedvencem volt mindig is.
Igen, igazatok van. Csokonai hatás eléggé érződik rajta, akkoriban Csokonai volt a kedvenc költőm, mindenképp szerettem volna valami hasonló stílusút.
Igen, a rímek tényleg valahogy .... nem stimmelnek.
Na majd igyekszem összeszedni jobban a gondolataimat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!