Baj ha egy művész nem leli örömét a fájdalmas témákban, nem szeretne ilyesmit alkotni? 18F
Velem az a helyzet, hogy van több száz rajzom, köztük rengeteg pozitív és negatív tartalmú. A negatív tartalmúak mindig olyan időszakomban születtek amikor fájdalom ért, bánatos voltam, egyszóval mélypontos időszakokban. (A boldogok pedig értelemszerűen jó időszakokban) Másfél hónapig kizárólag fekete-fehért, lehangoló képeket alkottam, most viszont a legutóbbi kettő színpompás! (Jelenleg nagyon boldog vagyok) A felnőtt nézőim közül túlnyomó részt a feketéket kedvelték, azokban láttak tartalmat, mondanivalót, a boldog képekre pedig legyintettek, mondván "A boldogság olyan természetes érzés..." (Én ezzel ABSZOLÚT nem értek egyet, szerintem a boldogság rohadtul nem természetes dolog, igenis küzdeni kell érte és megbecsülni! Szerintem nagyobb lelki erő az, ha valaki képes megőrizni boldogságát a világ borzalmai közepette is)
Az én életfilozófiám és célom: "Boldogságban élni és meghalni, s akinek szüksége támaszra és el fogadja, annak segítő kezet nyújtani!"
Az én célom az emberekben a jó érzéseket előhozni pozitív képeimmel, illetve önmagamból is. Olyan sok tragédia történik nap mint nap, a filmek túlnyomó része is a borzalmakról szólnak (Jóllehet, az elgondolkodtatás és a tartalom közvetítés a céljuk), a híradó ontja a gyilkosságok hírét (Megjegyzem, a híradónak SEMMI köze a művészetekhez), nekem miért kellene beállnom ebbe a keserű sorba? Miért "bűn", ha én az élet szépségeit szeretném papírra vetni? A sikert, a beteljesülést, a boldogságot? Értéktelen, "átlagos" lenne mindez? Vagy csak az lehet művész akinek művei tocsognak a fájdalomban? Nem egészségesebb a lélek számára a szépség befogadása?
Mi a véleményetek erről?
> Vagy csak az lehet művész akinek művei tocsognak a fájdalomban?
Úgy látom hogy igen. Nézd csak meg a többszázéves verseket. Vagy Máté Péter dalait.
Olyan, mintha az emberek azt hinnék, hogy a fájdalom szép. Mintha többnek éreznék magukat attól, hogy bőgnek egy sz*r zenét hallgatva, hogy "milyen szép dal".
> Nem egészségesebb a lélek számára a szépség befogadása?
Szerintem de.
Mégis mintha az emberek nagyrésze mazochista állat lenne...
"Az én célom az emberekben a jó érzéseket előhozni pozitív képeimmel, illetve önmagamból is."
Nagyon szép giccses képeket fogsz festeni, amit majd öreg mamák kitesznek a falra a vitrin fölé, amin az üveghalak és a porcelán macskák vannak kiállítva. Nem rossz célkitűzés ez.
"Miért "bűn", ha én az élet szépségeit szeretném papírra vetni? A sikert, a beteljesülést, a boldogságot?"
Ez egy bonyolult kérdés. Az egyik, és egyben az egyik legegyszerűbb válasz talán az, hogy mivel halandó és tökéletlen lények vagyunk, ezért a "sikert", a "beteljesülést" és a "boldogságot" egyaránt beárnyékolja pl. az, hogy meg fogunk halni. Hogy ezer más problémáról ne is beszéljek, ami még komplikálja a "siker"-t, a "boldogság"-ot és a többit. Ha színtisztán csak a sikert, boldogságot stb. ábrázolod, akkor azzal egyrészt egy kicsit őszintétlen vagy és giccset gyártasz, másrészt pedig az újdonság és tartalom hiánya miatt nem lesz értékes a műalkotás.
A művészettől azt várjuk, hogy egyrészt élményt nyújtson, másrészt újszerű, érdekes élményt. Tehát a művészet olyasmit nyújtson, amit a hétköznapi élet nem. Különleges gondolatokat, nézőpontokat ismertessen meg velünk. Egy olyan művész, aki azt ábrázolja, hogy a siker vidám dolog, vagy a boldogság jó dolog, vagy a betegség fájdalmas, vagy a halál félelmetes, az nem mond semmit, nem művész. Művészet ezzel szemben rámutatni olyan dolgokra, amik nem jutnak átlagos Józsi eszébe automatikusan.
A boldogságot nem megfesteni kell, aztán a festményt eladni és megvenni, hanem megélni. Mondjuk egy szép szerelmi történet happy enddel leginkább arra jó, hogy a valóságban átéld. Regénybe nem izgalmas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!