Mi értelme van a hiperrealizmusnak?
Azt megértem,hogy kihívás,mert nem mindenki képes ebben a stílusban alkotni és bizonyítja,hogy tényleg technikailag nagy tudással rendelkezik. Persze azt is megértem,ha jól fizet és valaki szereti ezt csinálni. Igazából művészeti szempontból nem közvetít többet,mint sok esetben az a fotó,ami alapján elkészül egy ilyen mű,mert sok esetben nagyított fotót használnak. Bonyolítja a helyzetet,ha nem saját fotóról készült a mű.
Szerintem még azt is nagyon nehéz lenne megmondani,hogy ki készítette az adott művet,mert egyformák. Bár lehet ez is cél? Az,hogy az alkotó lemond személyes látásmódjának bemutatásáról?
"Mi értelme van a hiperrealizmusnak?"
Mint a kortárs (nem díszítő) művészeteknek általában: miután az esztéták tudományosanbizonyítják a tudományosfolyóirataikban, hogy a mű értékes, egy sznob burzsoá az aukción megvásárolja a művet magas áron. A hiperrealista művész pedig az árból (aminek a felét megkapja) él, mint Marci hevesen.
"A legtöbb művészeti irányzat megpróbál valami új eszmei értékű dolgot létrehozni"
A hiperrealista műnek is van rendszerint valamilyen (nem túl bonyolult) üzenete.
19:50
"Ez a stílus nagyon népszerű manapság, ami szomorú, mert megmutatja, hogy manapság nem a lélek, hanem a test a fontos"
Inkább azt mutatja, hogy kb. semmi sem fontos. Bármit le lehet festeni, mert a kellően frappáns címadás, vagy a kritikusok megfelelő belemagyarázása az, ami a mű értékét meghatározza. Ez persze egy elég érdekes jelenség, mert úgy lesz teljesen szubjektív a mű értéke és jelentése, hogy közben a mű tartalma bizonyos értelemben az objektivitásra törekszik (csak szellemtelen módon).
Erre mondják az irányzatot védő sznobok, hogy jaj de cukin önironikus és reflektált ez így, meg hogy egyszerre fricskázza a társadalmat és önmagát.
Amivel persze az a probléma, hogy az önironikusságnál és a fricskázásnál elcsépeltebb dolog már nincs a művészetben, ugyanakkor a naivitáshoz/kritikátlansághoz értelemszerűen nem lehet visszatérni.
vicces mikor dilettáns, az olajfestészethez semmit sem értő keyboard-warriorok magyarázzák el a hiperrealista festészet miértjért, és főleg annak érdektelenségét (utoljára mikor voltatok múzeumban? még általánosban, gondolom..)
nyilván fogalmatok sincs, hogy ki az a hans holbein, de pl. ha ma élne, akkor ő is hiperrealista festő lenne
az egy másik dolog, hogy teljesen érdektelen 3 méteres vásznakra festett hiperrealista képeknek mennyi értelmük van
de egy biztos
lefotózni egy majom is tudja
megfesteni viszont 2 évtized gyakorlás és tehetség kell, úgyhogy picit finomabban a "szart sem ér az egész" jellegű kijelentésekkel
Amúgy a technikai tudást senki sem vitatja,de legalábbis én nem. A méret viszont számít szerintem,nem véletlen van a mozinak nagyobb hatása az emberre,mintha csak otthon nézne egy filmet stb.
Igazából a kérdés az,hogy mennyi a hozzáadott érték..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!